Следи ликвидација вечитих губиташа

Министарство привреде саопштило је да ће, супротно написима у медијима, током ове и следеће године ће бити ликвидирана предузећа која су годинама производила губитке, док ће,

како се наводи, остала привредна друштва одахнути и скинути с леђа терет губиташа које су спонзорисале фирме које су правиле добитке.

Када буде завршен процес приватизације предузећа која су била под „заштитом” десетак година, привредни портфолио ће бити чистији и збирни резултати привреде ће бити знатно бољи, напомиње се у саопштењу издатом поводом изјава за медије Савеза рачуновођа Србије и неутемељених медијских интерпретација.

Министарство је указало на то да је привреда Србије у 2014. исказала нето губитак, пре свега, због негативних курсних разлика, промене рачуноводствене методологије, али и због утицаја поплава на БДП.У лошим резултатима, како се наводи, предњаче предузећа у реструктурирању, чији су губици већи од 70 милијарди динара и чији проблем ниједна од претходних влада није ни покушала да реши. 

Министарство је напоменуло да је у 2014. години, применом новог Закона о рачуноводству, који је донет средином 2013. године, као и правилника које Закон одређује, привреда добила обавезу да прикаже као финансијске расходе раније историјске курсне разлике које није приказивала последњих пет година јер им је подзаконским решењима то било дозвољено.

Другим речима, у овогодишњим негативним курсним разликама привреде сабране су и негативне курсне разлике које су фирме „сакривале” последњих година ради приказивања бољих биланса, наводи се у саопштењу. Из тог разлога, овогодишњи финансијски резултати привреде Србије не приказују реално стање, као што и нису упоредиви с билансима од прошле године због промене методологије рачуноводства.

Финансијски биланси за 2015. ће бити много реалнији, а они за 2016. и 2017. ослобођени хроничних губиташа који кваре општу слику.

Д. У.
 

Новац да буде јефтинији

Финансијски извештаји показују добре резултате привреде у области пословних прихода и лоше на пољу финансијских прихода и расхода. Узроци леже у недоступности јефтиних и дугорочних извора финансирања па ни привреде много јаче од Србије не би поднеле камате, рочност и услове задуживања које је привреда Србије у последњој деценији имала, истиче се у саопштењу. Стога је, како се наводи, један од најважнијих послова Владе и Министарства привреде, наглашен у Стратегији МСПП-а и конкурентности, унапређење приступа изворима финансирања.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести