Србији похвале ММФ-а, а о платама и пензијама у новембру

Мисија Међународног монетарног фонда позитивно је оценила резултате друге ревизије стендбај аранжмана са Србијом, а најавила је да ће се о могућности повећања плата у јавном

сектору и пензија разговарати у новембру, током следеће посете мисије.

Шеф мисије ММФ-а Џејмс Руф је похвалио то што је постигнута финансијска и фискална стабилност у земљи, тако да ће се током следеће посете ММФ-а у новембру разговарати о томе у којој мери трајно повећање буyетских прихода може бити искоришћено за повећање потрошње у 2016. години, то јест за веће плате у јавном сектору и пензије

Џејмс Руф је рекао на конференцији за новинаре у Влади Србије у Београду да је ММФ-а ревидирао процену раста бруто домаћег производа Србије у 2015. години с минус 0,5 на плус 0,5.

– Постојао је страх да ће велико фискално стезање каиша ове године наштетити расту, али уместо тога видели смо раст, као и повећање запослености и пад незапослености – рекао је Руф.

Он је нагласио и да је инфлација остала на истом нивоу, а да је девизни курс стабилан.

– ММФ је ревидирао највишу пројекцију раста БДП на 0,5 одсто и очекујемо да ће се у средњорочном периоду тај раст убрзати. То ће, наравно, зависити од даљих здравих потеза у макроекономској политици и од интензивираних структурних реформи које ће побољшати функсионисање економије – рекао је Руф. – Очекујемо да ће састанак Борда бити средином октобра, након чега ће сви детаљи везани за договорене политике ћ бити објављени на нашем веб-сајту.

Министар финансија Душан Вујовић оценио је да су разговори с ММФ-ом успешно завршени, да су резултати добри, а да економија расте.

– То су резултати рада Владе и премијера – рекао је Вујовић на заједничкој конференцији за новинаре с предстанвицима ММФ-а. – Од готово вероватног банкрота дошли смо до сређених финансија, до унапређења у фискалном дефициту и прешли смо од ресеције која је претила у позитиван раст економије.

Он је додао да се од данас окрећемо новим задацима, а највећи су структурне реформе.

Вујовић каже да бисмо, да је „неко само пре годину говорио да ћемо то остварити за 12 месеци, вероватно мислили да болује од хроничног оптимизма”, а онда оценио да је данас то реалност и да се данас окрећемо наредним задацима.

– Много смо се трудили, много смо постигли, али најтежи задаци у структурним реформама тек предстоје. Треба завршити приватизацију предузећа која су у Агенцији за приватизацију, треба променити ниво ефикасности јавних предузећа и реформисати државу саму – навео је Вујовић. – Држава 20. века је за нама, а треба нам држава 21. века, електронска држава, која се може ефикасно носити с изазовима привреде, ризика у окружењу и свету и која може реформисати сопствену привреду и побољшати живот становника.

Гувернерка НБС-а Јоргованка Табаковић каже да Србија проналази пут у настојањима да буде земља стабилног раста, ценовне стабилности, конкурентне привреде и напретка. Она је нагласила да очекује да ће оцена о добром правцу Србије бити потврђена и од Борда те институције кроз позитивну оцену. По њеним речима, разговори с ММФ-ом, који никад нису лаки, сада су били конструктивни, свеобухватни и сврсисходни и резулатат тога је постизање начелног договора у свим областима.

Мисија ММФ-а почела је 21. августа у Београду разговоре са званичницима Србије поводом друге ревизије текућег аранжмана.

ММФ је Србији крајем фебруара ове године одобрио трогодишњи стендбај аранжман „из предострожности” од 1,2 милијарде евра.

В. Ђуричић

 

Повишица зависи од општег циља

Шеф мисије ММФ-а Џејмс Руф је поновио да су видљива трајна фискална повећања, али и да је питање повећања плата и пензија коегзистентно с општим циљем, а то је консолидација фискалног дефицита и смањење јавног дуга. Наиме, како је објаснио, очекује се да дуг настави да расте још годину и по и да почне да пада тек 2017. године, због чега, додао је, не може говорити о процентима, али може о приступу питању повећања плата и пензија.

Наводећи да су тамо где је висока инфлација и очекивања да повећања буду већа да би се та инфлација стигла, а да се тамо где је мања не могу очекивати ни већа повећања. Људи би, сматра Руф, требало да подрже такав раст, односно ниску инфлацију и умерено повећање зарада, а то обезбеђује раст прихода.

– Кад се будемо вратили у новембру, разматраћемо буyет за 2016. и све трендове и кретања у економији везана за наплату прихода. На основу тога, Влада и ми ћемо донети одлуку о томе колики простор постоји за релаксацију плата и пензија. Евентуално повећање зарада би требало да буде селективно и таргетирано – поручио је Руф.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести