Сретеновић: Спорна већа трошења, следе пријаве за одговорне

Највећи број кривичних пријава које Државна ревизорска институција (ДРИ) поднесе против корисника буџетских средстава односи се, како је данас речено Танјугу, на такозвано "преузимање обавеза изнад апропријација",

односно на веће трошење новца од прописаног плана за ту годину, али и злоупотребе службеног положаја.

Генерални државни ревизор Радослав Сретеновић рекао је Танјугу да правни тимови тренутно раде на изради свих пријава, било да се ради о прекршајним или кривичним пријавама и на основу коначних известаја о ревизији, до краја јануара или почетком фебруара, биће објављена имена одговорних против којих су поднете пријаве.

"Када урадимо одређене анализе видећемо да ли је то мањи или већи број у односу на раније године, али свакако има одређени број кривичних пријава које ћемо поднети до краја месеца", рекао је Сретеновић.

Он је објаснио да се највећи број пријава које су поднете до сада односио на то да су одговорна лица- корисници буџетских средстава преузимали веће обавезе од дозвољених, односно подношене су пријаве против оних одговорних лица која су "створила" обавезе на терет буџета и одобрила плаћања, расходе и издатке у износу који је већи од милион динара у односу на износ утврђен буџетом.

За износе до милион динара ДРИ је подносила прекршајне пријаве, а за ненаменско трошење средстава подносили смо кривичне пријаве, објашњава Сретеновић.

Осим тога, истиче и да је ДРИ поднела и одређени број пријава које се односе на злоупотребе службеног положаја и проневере.

Наводи и да нису они ти који спроводе истраге, те да су информације послате надлежним тужиластвима и МУП-у као и другим надлежним органима на даље поступање.

ДРИ је иначе током 2016. године објавила 163 извештаја о ревизији код директних и индиректних корисника буџета, од чега се 93 односе на ревизију финансијских извештаја и правилности пословања, 68 на ревизију саставних делова о субјектима ревизије, а обављене су и две ревизије сврсисходности.

Што се тиче неправилности, Сретеновић каже да су израчунали да је до сада било спорно трошење чак 5.881 милијарде динара, колика је била вредност свих ставки, које су биле под лупом ревизора у периоду од 2008. до 2014. године.

"Када завршимо анализу за 2015. и 2016. објавићемо нове податке у вези са укупним неправилностима, и тај износ биће сигурно већи. Није то све ненаменско трошење средстава, већ укупна вредност неправилности које смо утврдили", објашњава.

Истиче да је ДРИ у току 2016. спровела две ревизије сврсисходности пословања- прва се односи на оправданост формирања комисија и других сталних привремених радних тела у јавном сектору, а друга се бавила сопственим приходима директних и индиректних корисника буџета у складу са Законом о буџетском систему.

Након прве спроведене ревизије утврђено је да се стотине милиона динара пореских обвезника троше на плаћање комисија без јасних критеријума и без контроле њиховог рада.

"У највећој мери рад комисија се поклопа са редовним пословима органа, а чланови комисија примају плату и за редован рад и остварују накнаду за рад у комисијама", рекао је председник ДРИ.

Што се тиче друге ревизије сврсисходности, односила се на сопствене приходе директних и индиректних корисника буџета Србије у складу са Законом о буџетском систему.

Циљ је био да оценимо сврсисходност располагања сопствених прихода као један од извора делатности будзетских корисника, а у току ње утврдили смо да самофинансирајући студенти не знају да ли је цена година студија економски оправдана нити колики додатни трошкови их чекају током буџетске године, рекао је Сретеновић.

С друге стране, држава не зна колико високошколске установе остварују приходе од студената, и како их троше.

"И у току ове године планиране су нове ревизије сврсисходности. Не могу да изнесем податке код којих субјеката ће се вршити ревизија, а у току је једна која се односи на оправданост спровођења поступка јавних набавки без оглашавања и она се очекује до краја септембра 2017.", рекао је Сретеновић.

Председник ДРИ истиче да је институција задовољна поступањем по препорукама наводећи да је мали број неизвршених.

"За отклањање неких неправилности које су утврђене у поступку ревизије некада су потребне измене закона и других аката и зато тај период може да буде дужи, али у целини задовољни смо спровођењем препорука", рекао је Сретеновић.

Он истиче да ДРИ ипак није задовољна брзином решавања судских спорова.

"Ипак не могу ништа да коментаришем јер су и судови независни органи, наравно да ови поступци трају дуже. Неки поступци трају од 2010. године и нису још оконцани", каже Сретеновић.

ДРИ ће током ове године у складу са одрабраним критеријумима наставити и ревизују политичких странака.

И ове године ревизијом ће бити обухваћене четири политичке странке, а када буду донети закључи биће познато и о којим странкама је реч.

Сретеновић наводи да притисака на рад институције и доношење извештаја нема.

"Како инстутуција јача, није било притисака да се утиче на извештај или обелодањивање чињеница у извештајима. То и не може утицати на рад инстутуције јер је велики број људи укључен у овај посао, ми смо независна инстутуција, имамо доста кадрова и ради се тимски. Нема говора о притисцима", каже генерални државни ревизор ДРИ.
(Танјуг)

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести