Српска привреда 144 милијарди динара у плусу

Протеклу годину обележили су побољшани привредни токови, што показују подаци о позитивном пословању привредних друштава која су,

такође, благо повећала и број запослених, речено је  у Агенцији за привредне регистре (АПР).

Регистраторка у регистру финансијских извештаја у АПР-у Ружица Стаменковић рекла је на представљању Годишњег билтена финансијских извештаја за 2015. годину да су у протеклој години привредна друштва на укупном нивоу пословала с позитивним нето финансијским резултатом тако да је њихов добитак исказан у износу од 143,8 милијарди динара. Тиме је, како је додала, надмашен губитак остварен претходне, 2014. године (132,6 милијарди).

Укупан нето добитак исказан на нивоу свих привредних друштава од 466,7 милијарди динара је 14,6 одсто већи од прошлогодишњег, док је нето губитак у износу од 322,9 милијарде динара смањен две петине.

Привредна друштва су, након вишегодишње тенденције смањивања броја запослених започете 2009. године, благо ојачала радне ресурсе, речено је на конференцији.

Укупан број запослених у привредним друштвима био је 21.360 већи него 2014. године, па су она запошљавала укупно 992.531 радника.

Повећање запослености било је најизраженије код друштава која су запошљавала од 51 до 250 људи и од шест до десет, док је повећање запослености код друштава која су имала од 11 до 60 радника било незнатно мање. Најинтензивнији пораст броја запослених обележио је привредна друштва у Топличкој области, где је број радника повећан готово трећину (око 1.553 радника).

Ружица Стаменковић је додала да је укупан пословни амбијент у Србији током протекле године попримио знатно позитивније обрисе и да је домаћа економија почела посетепено да оживљава.

Блага релаксација укупног привредног окружења евидентна је и у пословању правних лица и предузетника, речено је на конференцији.

– Финансијски извештаји за 2015. годину морали су бити достављени у електронској форми – подсетила је Ружица Стаменковић, и додала да до краја јуна извештаје треба да достави још око 30.000 правних лица.

Д. У.

 

Јавна предузећа смањила губитке

Ружица Стаменковић је додала да су јавна предузећа у 2015. бележила значајно боље резултате, тако да су укупно исказала 8,4 милијарди динара добитка, за разлику од 2014. године, када је њихов негативан нето финансијски резултат износио 44 милијарде динара.

– У њима је и број запослених смањен за 739 – додала је она.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести