Статистика забележила нелогичне плате

Податак да је просечна јунска плата у Србији већа него мајска наишао је на неверицу и сумњу у редовима стручне јавности. Наиме, Републички завод за статистику је објавио податак да је просечна нето зарада

 у јуну била 44.583 динара (око 370 евра) те да је номинално већа 1,4 одсто од просечне зараде исплаћене у мају, а реално 0,9 одсто.Професор Економског факултета у Београду Љубодраг Савић изјавио је да су изнети подаци нелогични.

– С обзиром на то да су у јавном сектору плате смањене десет одсто, просто невероватно звучи податак да су јунске плате веће од мајских – наглашава наш саговорник. – Не верујем да је дошло до раста просечних зарада у приватном сектору. Уобичајено је да, кад год држава спусти плате у јавном сектору, то исто учине и приватници, тако да ми та могућност не звучи реално.

Истина је да су почели сезонски радови, али се ту исплаћују веома мале зараде које никако нису могле утицати на повећање плата. Према томе, највероватније је да се ради о „фином статистичком подешавању” података да би се јавности презентовало да нашој економији иде боље, па ето, помало расту и плате.

Он додаје да је могуће да је до раста плата у Србији заиста дошло ако су повећане зараде у јавним предузећима.– У случају да је то у питању, реч је о веома лошем потезу – истиче Савић.С друге стране, податке о томе да су просечне зараде у Србији ниже него што је то био случај прошле године Савић сматра аутентичним.
 

EUR/RSD 117.1138
Најновије вести