Табаковић: Нећемо пустити курс зарад веће инфлације

Гувернер НБС Јоргованка Табаковић објаснила је данас да централна банка неће гурати инфлацију у циљани оквир тако што ће дозволити веће осцилације курса,

мада је Мисија ММФ након посете Србији имала сугестију да би НБС требало да дозволи већу дневну флексибилност курса.

Одговарајући на питање да ли ће динар да клизи, јер ће се инфлација гурати на овај начин, она је рекла да НБС не планира да постигне циљану инфлацију на такав начин и да дође до тога да се то оствари, а да се како је рекла, промаши све друго.

- Ако због циљања инфлације треба да уништимо финансијску стабилност, ја одговарам не, изричита је она.

Табаковић је навела да инфлација има циљ (четири, плус или минус 1,5 одсто) али су инфлациона очекивања кључна, а она су на задовољавајућем нивоу од, како је навела 2,4 до више од три одсто.

То, како је рекла, очекује финансијски сектор, који је, приметила је, најупућенији да процењује инфлациона очекивања.

ММФ је у свом саопштењу поводом завршетка посете навео да оквир таргетирања инфлације одговара Србији, али и да мисија сматра да би требало дозволити већу дневну флексибилност девизног курса, у мери у којој то не би угрозило таргетирање инфлације и финансијску стабилност.

Табаковић истиче да је ту, дакле, прецизно изнето да је реч о сугестији.

- Ми смо са ММФ остварили партнерски однос и заједно тражимо мере и инструменте који ће дати најбоље резултате. Мислим да су и грађани схватили да ово није налог и наредба, а кад смо сугестија то значи договор, рекла је она.

Шеф Мисије ММФ Џејмс Руф рекао је да ММФ не мисли да би требало да се таргетира курс, нити сматра да то НБС ради, већ је сугестија била везана за варијабилност и флуктуације на дневном нивоу.

- Људи су овде имали искуство високе инфлације и велике девалвације курса. То значи да људи имају тенденцију да се концентришу на ниво курса много више него у напреднијим економијама. Али је Србија сада прелази у другачију ситуацију, рекао је Руф.

Он је навео да Србија сада има ниску инфлацију, финансијску стабилност, и већу стабилност курса дугорочно.

- Како се то буде даље одвијало, људима ће мање сметати дневне флуктуације курса. НБС би требало да дозволи те флуктуације да људима постане опуштеније, рекао је он, али и навео да НБС добро разуме тржиште Србије.
(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести