Удовички: Не лицитирамо о смањењу броја запослених

Србија не лицитира бројем оних који ће остати без посла у јавном сектору, већ са ММФ-ом покушава да направи одржив и способан систем који ће подржати привредни опоравак и раст,

изјавила је данас министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички.

Удовички је, одговарајући на питање новинара да ли ММФ тражи да се у Србији, током наредне три године, из јавног сектора отпусти 95.000 људи, рекла да српска влада "не лицитира бројевима", већ покушава да минимизира негативне ефекте који делују на стандард живота, а побољша оно што ће унапредити делотворност и уређеност државе.

"Ми не одговарамо на захтев ММФ-а већ с њим разговарамо о томе да направимо најбољи могући начин, створимо трајне уштеде у буџету и направимо систем одрживим и способним да подржи привредни опоравак и раст", изјавила је Удовички после састанка са хрватским министром управе Арсеном Бауком.

Хрватска и Србија имају сличне проблеме у државној управи

Министри државне управе Србије и Хрватске, Кори Удовички и Арсен Баук, сагласили су се данас да обе земље имају сличне проблеме у овом ресору, али је констатовано и да је Хрватска као чланица ЕУ на корак испред Србије у регулацији државне управе.

Министар државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички изјавила је новинарима након састанка да ће Србија и Хрватска кроз јачу сарадњу размењивати искуства у овом сектору и убудуће, нарочито у сегментима реформе система плата и зарада у јавној управи, уређењу управе и размени и сарадњи у електронској управи.

"Хрватска је чланица ЕУ и таква углавном је корак испред нас у овим реформама. Мада видимо да нисмо толико далеко и да ћемо кроз јачу сарадњу моћи да разменимо искуства на обострану корист", казала је Удовички.
Министар управе Хрватске Арсен Баук рекао је да су проблеми Србије и Хрватске исти када се ради о платама у јавном сектору, реформи јавне управе и управних поступака.

Он је додао да ће Хрватска пренети Србији искуства у процесу приступања Европској унији, а да је на данашњем састанку било речи и о изборима за савете национионалних мањина који Хрватску очекују у 2015. години.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести