Увоз машина погурао српску привреду

Аналитичари Рајфајзен банке оценили су да је бруто домаћи производ Србије доживео фантастичан раст у другом овогодишњем кварталу, навели су у анализи. То је, по десезонираним

подацима, други највећи ниво још од првог тромесечја 2013, када је забележен раст од три процента, указују аналитичари те банке.

На годишњем нивоу, БДП је дефинитивно ушао у позитивну зону, с растом од један одсто, након пада од два процента у претходном кварталу, кажу из Рајфајзен банке.

Занимљиво је да је „ветар у леђа” замаху српске привреде стигао од улагања у сталну имовину, која су повећана 8,6 процената на годишњем нивоу, што је трећи узастопни квартал раста тих инвестиција. Такав раст је узрокован растом увоза машина у првом кварталу (+11,3), предочавају стручњаци, који очекују да ће чак и у случају сценарија слабијег раста инвестиција у наредним тромесечјима, та компонента имати позитиван утицај на економију у током 2015.

Осим тога, и извоз је остварио добар напредак уз раст од 8,7 процената на годишњем нивоу.

Приватна потрошња је убрзала 1,4 проценат пад у другом кварталу, као и јавна потрошња која је опала 2,9 одсто на годишњем нивоу, што је у оба случаја резултат упоредне базе из прошле године.

„Сматрамо да ће најављено повећање пензија и плата у јавном сектору, уколико се с тим сагласи ММФ током актуелне друге техничке ревизије стенд-бај аранжамана ’из предострожности’, ступити на снагу крајем 2015, што ће се одразити на јавну потрошњу тек догодине”, наводе из Рајфајзен банке.

Мада подаци по секторској структури БДП-а, како додају, показују да је шест од десет индустрија и даље у минусу, кључне индустрије – прерађивачка, рударство, електрична енергија и снабдевање водом – узлетеле су 7,8 процената годишње, подстакнуте пре свега енергетским сектором који је потпуно санирао штете од поплава.

Грађевинска индустрија је евидентирала завидан раст од 12,6 одсто годишње, што се дугује инфраструктурним пројектима, али је њен удео у БДП-у и даље релативно мали (3,3 одсто).

Е. Дн.

 

Рецесија још ту

„Имајући у виду да теорија каже да привреда излази рецесије тек када забележи позитиван раст два квартала узастопно, не можемо још казати да је наша економија изашла из рецесије. Ипак, ниске цене енергената на светским тржиштима, опоравак економије еврозоне и бројни покренути инфраструктурни пројекти биће подршка привредном расту”. Штавише, како предочавају аналитичари Рајфајзен банке, недавни предлог Владе о повећању пензија и плата у јавном сектору, заједно с предузетим релаксирањем монетарне политике, представљају средства у функцији подстицања економског раста.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести