Вучић: Незапосленост спустити испод 15 одсто

Премијер Александар Вучић изјавио је да морамо да идемо у корак са светом, да лично нема бојазни за економску будућност Србије и да нас, ако будемо одговорни и вредни

као претходну годину, чека добра и сигурна будућност.

– Мораћемо себе брже, снажније и јасније да мењамо и надам се да ће Србија за то имати снаге – поручио је Вучић након обиласка погона „Ламес”, у који су уложили италијански инвестотори, али и Влада Србије.

Председник Владе Србије, извршни директор „Ламес групе” Стефано Монетини и амбасадор Италије Ђузепе Манцо у Сремској Митровици обишли су нови производни погон те компаније која се бави ауто-индустријом.

– Ми смо, као Влада Србије, дали 900.000 евра за тај погон, и уколико будете запошљавали већи број људи, ми смо спремни да помогнемо јер је то од највећег националног интереса, желимо да смањимо незапосленост на мање од 15 одсто у наредне две године. Имајући у виду наслеђе с којим смо се суочили, на добром смо путу и да сустигнемо неке земље ЕУ – навео је Вучић.

Он је захвалио италијанским партнерима и рекао да је за тај пројекат посебно заслужан амбасадор Ђузепе Манцо, који је, додао је, осведочени пријатељ Србије.

Позвао је италијанске компаније да улажу у Србију и обећао да ћемо им понудити боље услове него Румунија.

Извршни директор „Ламес групе” Стефано Монетини истакао да је та компанија поносна што се делови произведени у фабрици у Сремској Митровици налазе у „фијату 500Л”, „ситроену пикасо”, „џамперу”, „фолксвагену туран”, „аудију А-5”…

– Од следеће године извоз ће чинити 60 одсто наше продаје

– рекао је Монетини. – Чињеница је да је Србија једна од најуспешнијих инвестиција Групе.

Он је додао да је, осим капиталне инвестиције, „Ламес” у Сремској Митровици створио и квалитетне радне позиције, а да се квалитет радних места огледа у запошљавању младе радне снаге и равноправности полова, јер жене чине 47 одсто свих запослених и укључене су на руководеће позиције.

– Надамо се да ће сектор аутомобилске индустрије у Србији јачати и да ћемо бити у могућности да ојачамо локалну мрежу добављача и допринесемо стварању висококвалитетних радних позиција – рекао је Монетини.

Градоначелник Сремске Митровице Бранислав Недимовић је истакао да је током претходне четири године, откако је „Ламес” у том граду, уложен велики труд и остварена квалитетна сарадња.

Он је захвалио свима који су учествовали у томе да „Ламес” у Сремској Митровици отвори своје погоне, и најавио отварање нових фабрика у будућности.

Компанија „Ламес” основана је 1931. године у Кјаварију у Италији и бави се производњом система за врата на аутомобилима. Специјализована је за производњу подизача за аутомобилске прозоре, а производне погоне има у Италији, Бразилу, Кини и Србији. У Србији је пројекат почео 2011. године, а већ наредне године кренула је производња у изнајмљеној фабрици у Сремској Митровици. Јула 2014. године почела је изградња новог производног погона величине 7.500 квадратних метара, а инвестиција је износила више од 6,5 милиона евра. Компанија је за реализацију пројекта у Србији добила подстицајна средства од Владе од 871.000 евра, од Владе Војводине 100.000 евра, а од општине Сремска Митровица грађевинску парцелу.

Е. Дн.

 

Запослено 160 Митровчана

Тренутно „Ламес” има 160 запослених, а како кажу у компанији, зарада је изнад просечне у Србији.

Производња у овој години до сад је износила више од 2,3 милиона подизача, а очекивани годишњи промет је већи од 13 милиона евра.

Око половине промета извози се у ЕУ, а у наредне две године очекује се годишњи промет од око 20 милиона евра.

Примањем субвенција „Ламес” д. о. о. обавезао се на отварање 130 радних места. Погон у Србији данас производи подизаче за прозоре за „Фијат аутомобиле Србија”, „Пежо–Ситроен груп”, „Фолксваген” и „Ауди”.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести