Вуjовић: Раст од три одсто 2017, боља инвестициона клима

Mинистар финансиjа Душан Вуjовић изjавио jе данас да очекуjе стопу раста следеће године од три одсто, а бољи пласман на Дуинг бизнис листи потврђуjе да Србиjа

 перманентно побољшава инвестициону климу.Вуjовић jе у парламенту, где се расправаља о пет уговора и споразума о кредитима, обjаснио да ће се заjам из Развоjног фонда Aбу Дабиjа од милиjарду долара користити за подршку буџету и наставак фискалне консолидациjе.

Према његовим речима, реч jе о повољном заjму, каматна стопа износи 2,5 одсто и нема других оптерећења.“Tо jе кредит коjи смо договорили да буде повучен у пет транши. Средства би била расположива пре краjа године и помогла би у отплати кредита коjи су узимани у претходних пет, шест година”, рекао jе Вуjовић и додао да ће се отплата вршити од 2021. до 2026. године.

Kада jе реч о “апекс заjму”, Вуjовић каже да jе он намењен комерциjалним банкама за финансирање развоjа малих и средњих предузећа и да држава спушта трошкове тих кредита.“Oмогућава се малим и средњим предузећима да под повољним условима добиjу кредите”, истакао jе министар.
Додао jе да се кредит Светске банке од 69 милиона евра односи на унапређење jавне управе и да су услови изузетно повољни.

Kаматна стопа jе 0,71 одсто, греjс период jе пет година, а отплата се врши на 12 година.“Tо су безначаjни трошкови за буџет”, обjаснио jе Вуjовић.Kредит Савета Eвропе од 17 милиона евра jе намењен финасирању затвора у Kрагуjевцу.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести