За индустријске зоне 150 милиона

Министарство привреде Владе Србије ове године ће, заједно са локалним самоуправа, реализовати 18 пројеката инфраструктурног опремања пословних зона. Изградња нових и реконструкција постојећих саобраћајница,

комуналне, елекроенергетске и енергетске инфраструктуре у индустријским зонама, али и реализацију других пројеката који су у функцији привлачењеа инвестиција у градовима и општинама Србије, Министарство ће суфинансирати са више од 150.000.000 динара, што је половина од укупне вредности ових пројеката. Преостала средства обезбедиће општине.

Међу пројектима које ће ове године Министаство привреде финансирати је пројекат изгадње саобраћајних површина, водовода, фекалне и атмосферске канализације  у индустријској зони у Новом Саду. Тачније,  урадиће се инфрастуктурно опремање улице Нове, између улица Привредникове и Пута новосадског партизанског одреда у радној зони “Север 2” у Новом Саду. За ту намену држава издваја 21.700.000 динара.

Радиће се и у Срему,  који је био један од лидера привлачења страних инвеститора. За пројекат изградње водоводне и канализационе мреже отпадних вода јужне радне зоне у Шимановцима, у општини Пећинци, биће издвојено 13.500.000. Такође, а за пројекат изградње водоводне мреже у радној зони “Румска петља” у Руми спремно је 7.000.000 динара. За пројекат изградње саобраћајнице са прикључком на путу за радну зону Јерезо у Сремској Митровици биће издвојено 14.891.098,70 динара. 

Новце ће добири и општина Инђија за пројекат изградње нисконапонске мреже са јавном расветом у коридору државног пута другог реда Р 109 у северноисточној радној зони и то 5.195.480 динара.Општина Нови Бечеј добиће 5.000.000 динара за пројекат изградње саобраћајница у јужној индустријској зони у Новом Милошеву. За пројекат изградње приступне саобраћајнице у индустријском парку у Сенти биће издвојено 3.674.668,17 динара.

Министарство привреде одобрило је Суботичкој локалној самоуправи 9,43 милиона динара у склопу конкурса за подршку и унапређење привредног амбијента и привлачења инвестиција. Министарство привреде овим средствима подржаће пројекат изградње атмосферске канализације на локалцији некадашње касарне. Средствима у износу од 9,43 милиона динара биће суфинансиран део прве етапе у улицама Вука Мандушића и Палмина и зацевљење дела Радановачког канала у дужини од 517,80 метара.

У Јавном предузећу Привредно технолошки паркови поздрављају ову одлуку и истичу да ће суфинансирањем овог пројекта и градски буџет бити растерећен за 9,4 милиона динара.- Министарство привреде је, као суфинансијер овог пројекта, дефинитивно препознало значај инфраструктурног опремања привредних и комерцијалних зона и тиме ми само поспешујемо услове и чинимо атрактивнијим наше локације за будуће стране инвеститоре- рекао је директор овог предузећа Иван Савељић.

Љ. Малешевић
 

Јавне набавке

Држава новац неће давати на лепе очи. Министарство привреде ће спровести поступак јавних набавки за реализацију свих ових пројеката. Тек након  тога ће подносиоци пројекта и изабрани извођачи радова закључивати уговоре за реализацију.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести