За преквалификацију у ИТ сектору пријавило се 1300 кандидата

Министарство државне управе и локалне самоуправе у сарадњи са ИТ заједницом покренуло пилот пројекат преквалификација у ИТ сектору где предзнање из програмирања није потребно,

на који се само за два дана пријавило 1.300 кандидата, каже министарка Ана Брнабић.

За почетак ће 100 полазника моћи да стекне основна прогамерска знања, а уколико пројекат буде успешан - још 900 полазника до краја године. Обуку плаћају 100 евра, а држава их стипендира са највише 1.500 евра.

За ново занимање учиће у фирмама у Београду, Новом Саду и Нишу, а само током прва два дана конкурса пријавило се више од 1.300 кандидата који желе да постану јуниор програмери.

Према речима министарке државне управе и локалне самоуправе Ане Брнабић, преквалификација је брз начин да се смањи дефицит који постоји када је реч о кадру у ИТ сектору.

Министарка каже за РТС да није потребно никакво предзнање из области програмирања као ни факултетско образовање. Такође, не постоји ни старосна граница иако је највећи број пријављених кандидата старости до 35 година.

Интересовање кандидата је велико али и компанија.

"Интересовање компанија је боље него што смо очекивали. Радили смо анкету са око 118 компанија преко ''Инфостуда'' и оне су нам помогле да препознамо програме који су најпотребнији и које ћемо уврстити у обуку", рекла је министарка Брнабић.

Тестирање пријављених кандидата почиње у другој недељи марта а отворени су и конкурси за заинтересоване компаније као и за школе које ће обучавати полазнике.

"У првој фази обуке ангажоваћемо три до четири школе које имају најшире искуство у обуци у ИТ сектору, док ћемо у другој фази имати већи број", рекла је министарка државне управе и локалне самоуправе.

Када је реч о броју кандидата који могу да нађу посао, министарка Брнабић каже да на основу рађене анкете тај број се креће око 1.000.

"Оно што ми мислимо да гарантује посао на основу анкете, компаније намеравају да до краја 2017. године запосле 980 јуниор програмера, 75 компанија је одмах заинтересовано да прими програмере на плаћену праксу", појаснила је она.

Како каже министарство ће 30 одсто средстава намењених за обуку уплатити тек када се кандидати запосле на најмање три месеца, са платом која није мања од 40.000 динара.

Према њеним речима, Влада је крајем прошле године усвојила предлог за унапређење ИТ сектора који подразумева низ акција и када је реч о формалном и неформалном образовању.

"Већ су повећане квоте за упис на факултете а у марту и априлу имаћемо занимљиве акције што ће бити увод за обавезно ИТ образовање у школама. Влада је издвојила милион и по евра за пројекат преквалификација због чега ћемо и радити пилот пројекат са 100 људи да бисмо, уколико се ти људи запосле, програм проширили на још 900 кандидата", закључила је Брнабић.
(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести