За првих 10 месеци запослено око 220.000 са евиденције НЗС

У првих 10 месеци ове године, са евиденције Националне службе за запошљавање успело је да се запосли више од 220.000 лица, што је за шест одсто више него у истом периоду прошле године.

Око 30 до 40 одсто њих запослило се захваљујући посредовању НСЗ.

Директор НСЗ Зоран Мартиновић каже да се највећи број њих и даље запошљава на одређено време, али приметно је да расте проценат и оних који се запошљавају на неодређено време.

Око 50 одсто незапослених са евиденције добило је посао на одређено време, а око 20 одсто на неодређено.

Остали су ангажовани кроз различите облике рада ван радног односа.

"То је такође позитивно, јер они и на тај начин остварују приходе и уплаћују се за њих доприноси и порези ван радног односа. И та врста радног ангажовања такође може бити корисна", каже директор НСЗ.

Он је Танјугу рекао да постоје показатељи да је дошло до позитивније слике на тржисту рада и да је приметно да се од марта ове године број лица на евиденцији смањивао.

Тренутна стопа незапослености је 15,2 одсто и она је нижа у односу на први квартал године.

Тренутно је у земљи 686.000 незапослених, а већ неколико месеци та цифра је испод 700.000, што је најмањи број почев од 2000. године, објаснио је директор НСЗ.

"Може се очекивати да ће током зимских месеци број незапослених незнатно расти, али то није ништа неуобичајено имајући у виду да се завршава велики број сезонских послова. Потом ће опет од фебруара тај број почети да се смањује, јер поново крећу сезонски радови", каже Мартиновић.

Он је истакао да ће за мере активне политике и програме запошљавања у идућој године биће опредељен приближно исти износ средстава као и ове године.

Мартиновић каже да се очекује да ће у томе помоћи и локалне самоуправе што ће бити од великој значаја у циљу даљег смањиења незапослености.

Акционим планом за запошљавање предвиђено је 2, 8 милијарди динара за програме запошљавања и додатних 550 милиона динара за особе са инвалидитетом.

Како каже, идуће године у фокусу биће теже запошљиве категорије-осим инвалида и деца без родитељског старења, млађа од 30 година, деца палих бораца, али и жртве породичног насиља и трговине људима…

Када је у питању запошљавање особа са инвалидитетом, Мартиновић је рекао да је ове године забележен већи проценат утрошених средстава имајући у виду да је у ранијим годинама било мало интересовања послодаваца па су средства за те намене враћана у буџет.

Како каже, нада се да ће и идуће године захваљујући подршци НСЗ послодавци у већем броју запошљавати особе са инвалидитетом, како не би плаћали казнене пенале.

"Још увек има послодаваца који нису довољно информисани. Морамо радити на томе да та средства послодавци искористе јер ово су бесповратна средства и једина обавеза послодаваца је да поштују уговорене обавезе и немају обавезу враћања новца", истакао је Мартиновић.

Такође, на располагању у 2017. биће и посебни програми за вишкове запослених којих на евиденцији НСЗ има око 53.000.
(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести