Закони закочили инвестиције од четири милијарде евра

Сви у овој држави тврде да су им нова радна места приоритет, али и тамо где имамо реалне шансе, не уради се све што се може и мора да би запошљавања било.Рударство и енергетика представљају

 најперспективније секторе за привлачење великих инвестиција, имајући у виду потврђено интересовање потенцијалних улагача, али је неопходно да Влада Србије заокружи регулаторни оквир у тим областима и усвоји нови закон о рударству и недостајуће подзаконске акте за Закон о енергетици, оцењено је на радном сусрету чланова и партнера НАЛЕД-а с министром рударства и енергетике Александром Антићем.

Процена НАЛЕД-а је да би отварање само пет нових рудника дугорочно донело инвестиције од четири милијарде евра и отварање 1.000 директних и 3.500 индиректних радних места у сектору у којем су зараде 2,5 пута веће од републичког просека. Међутим, Закон о рударству мењан је три пута у последњих осам година и од 2013. се најављује доношење новог.

Министар Антић оценио је најављене инвестиције у сектор рударства као реалне, имајући у виду интересовање и истраживања највећих светских рударских компанија. Он је потврдио да ће нови закон о рударству бити донет у септембру, и истакао да ће тај пропис бити повољан за инвеститоре и унапредити издавање дозвола, односе улагача с јавним предузећима и процес експропријације.

Када је реч о обновљивим изворима енергије, где постоје пројекти за улагање око милијарду евра у изградњу ветропаркова али је за реализацију неопходно доношење уговора о откупу енергије, министар је најавио брзо усвајање тог подзаконског акта. Антић је тим поводом истакао да уговор мора да предвиди избалансирано решење и да ризике не може преузети само држава.

Члан Извршног одбора НАЛЕД-а и заменик генералног директора компаније „Millennium Team” Иван Бошњак изјавио је да би већи део инвестиција у рударство и енергетику био реализован у најмање развијеним општинама Србије, због чега је НАЛЕД спреман да помогне Министарству у припреми неопходне регулативе и тако допринесе реализацији улагања.

Као позитивне помаке у унапређењу регулаторног оквира Бошњак је истакао доношење правилника о ЕСЦО уговорима који ће омогућити локалним самоуправама да кроз јавно-приватна партнерства и без издавајања из буyета или задуживања обезбеде уштеде у јавној расвети, грејању, водоснабдевању и другим услугама. Бошњак је апеловао на решавање проблема са сивом економијом у рударству, наводећи пример нелегалног извлачења агрегата из корита река.

Д. У.
 

До тржишне цене струје за најмање пет година

Министар рударства и енергетике Александар Антић изјавио је на сусрету с члановима и партнерима НАЛЕД-а да ће се до тржишне цене електричне енергије у Србији доћи за најмање пет година. Како је подсетио, струја за грађане је јефтинија 15 одсто у односу на Македонију, 20  у односу на БиХ и Албанију и двоструко јефтинија него у Хрватској, док је за индустрију на нивоу региона.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести