Заштита штедиша и банкарског система

Народна банка Србије припремила је Нацрт закона о изменама и допунама Закона о банкама којим се мења правни оквир за реструктурирање банака у Србији.

Тим нацртом се, како је навео НБС, уводи свеобухватан сет правила чији је циљ остваривање континуитета у обављању критичних функција банке, обезбеђивање стабилности финансијског система, заштита депонената и инвеститора, новца и друге имовине клијената, као и заштита буyетских и других јавних средстава.

Предложеним решењима измена Закона о банкама, НБС би преузео улогу тела надлежног за реструктурирање и био овлашћен да у поступку реструктурирања банке предузима инструменте реструктурирања – продају акција, односно имовине и обавеза банке, као и пренос акција, односно имовине и обавеза банци за посебне намене, али и одвајање имовине и расподелу губитака на акционаре и повериоце.

Предвиђене су и мере заштите акционара, поверилаца и трећих лица које би НБС, као тело надлежно за реструктурирање, био дужан да примењује у поступку реструктурирања.Како се додаје, изменом Закона о банкама би се извршило и усклађивање с прописима ЕУ у тој области.
НБС је позвао грађане, стручну јавност и све друге заинтересоване да у оквиру јавне расправе доставе своје сугестије и примедбе на Нацрт тог закона до 5. јануара 2015. године. 

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести