„Хипол” ојадили газда, приватизација и Агенција

Веома лоша приватизација из предходног периода, када је словеначка „Орка“ и њен власник Грога Ченчич, преузела „Хипол“, највеће привредно друштво у оyачкој општини, оставила је готово трагичне последице.

Упркос чињеници да је „Хипол“, након раскида уговора о приватизацији, успео да „стане на ноге“, да добрим пословањем превазиђе веома лоше потезе и последице приватизације, стрепи над својом даљом судбином.

„Хипол“ се нашао на списку од 43 предузећа која су била у реструктурирању, а од почетка овог месеца остали су без заштите државе и у даљем развоју догађаја, зависиће искључиво од воље поверилаца. Стечај је „над главом“ „Хипола“, по речима радника, искључиво због Агенције за приватизацију, која је дозволила предходном власнику Ченчичу, да подигне неповољан кредит од 11 милиона евра, а да у „Хипол“, који треба да га врати, није уложено ни цента.

Чланови репрезентативних синдиката у „Хиполу“, организовали  су штрајк упозорења у два наврата, тражећи објашњење за ситуацију у којој су се нашли, а за коју не сносе ни минимум кривице. - Нисам изненађен чињеницом да је „Хипол“ у кругу фирми које су остале без заштите државе, пошто је било много наговештаја да ће се то догодити.

За разлику од државе, која је у децембру прошле године предложила модел по коме ће се продавати имовина „Хипола“, поучени искуством од продаје једног дела „Хипола“ аустријској фирми „Грајнер“ по истом моделу, инсистирали смо на моделу докапитализације стратешким партнерством. Наш предлог модела нове приватизације подржали су највећи повериоци, а било је и фирми заинтересованих за докапитализацију. Агенција за приватизацију, коју сматрам и највећим кривцем за стање у коме се налази „Хипол“, подржала је други модел, све под изговором да се он не може мењати – рекао нам је секретар организације Самосталног синдиката у Хиполу и председник покрајинског одбора хемије и неметала ове организације Вељко Вајагић.

Овом приликом Вајагић је рекао да се разматра могућност тужбе због штете која је причињена „Хиполу“, практично уз благослов Агенције за приватизацију, пошто у „Хиполу“ сматрају да су створени проблеми искључиво последица кредитних обавеза предходног власника, фирме „Орка“. Након раскида приватизације, по Вајагићевим речима, дошло је до консолидације „Хипола“, у којој је у сто постотном обиму подигнут капацитет производње.
- Веома је важно напоменути, да „Хипол“ није корисник помоћи државе и буyетских средстава, да смо производњу финансирали искључиво авансима купаца, због чега смо губили профит и да за прво тромесечје ове године имамо исказану добит од 900 хиљада евра. Проширили смо производњу и добили лиценцу за производњу и трговину течног нафтног гаса, а да нас је Агенција за приватизацију онемогућавала да са банкама направимо договор око отписа дела дуговања – додао је Вајагић.

С. Милер
 

Подршка општине

Представници локалне самоуправе, реаговали су на догађаје у „Хиполу“, водећи рачуна о чињеници да је највеће привредно друштво у оyачкој општини. Упућено је писмо ресорном министарству, у коме је указано на значај Хипола за привреду општине Оџаци.

- „Хипол“ има подршку локалне самоуправе због чињенице да запошљава преко две стотине радника, али и да већ неколико деценија доприноси развоју локалне заједнице. Због значаја „Хипола“, који је одавно превазишао општинске оквире, сви желе његову успешну приватизацију. Зато очекујемо да се приликом спровођења поступка приватизације води рачуна како о привредним активностима у општини Оџаци, тако и о њеним становницима за које је „Хипол“  више од обичне фирме – рекао је председник општине Оџаци Душан Маријан.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести