Одличне вести за пољопривреднике! Ове године рекордне субвенције! (ВИДЕО)

Буџет за пољопривреду за следећу годину износи рекордних 105 милијарди динара, а из ресорног министарства најавили су новине: веће субвенције, као и учешће пољопривредних произвођача у одлучивању о субвенцијама, али и формирање Пољопривредне коморе. На ову тему у "Инфо јутру" разговарали смо са министарком пољопривреде, шумарства и водопривреде Јеленом Танасковић.
Masha Bandjur
Фото: Masha Bandjur

Министарка пољопривреде Јелена Танасковић истакла је  да је за пољопривреду ове године намењен бужет од 119. милијарди динара.
-Овај бужет је рекордно највећи. Прошле године имали смо буџет од 114 милиона, али смо истовремено исплаћивали дугове, којих данас више нема. Имали смо састанак 26. септембра.  Оно око чега смо полемисали биле су техничке и правно-формалне ствари. Паралелно са увећавањем буџета радимо и реконструкцију и начин функционисања пољопривреде. Могућност државе је да има много већу контролу него што је досад била. Много ћемо се више бавити уређењем регистра. Ми морамо да сазнамо шта ми заправо имамо у том регистру. Имамо ситуације да имамо једну краву у неколико газдинстава. 2024. године дошли су на ред сточни регистри, тако да ћемо се позабавити контролом давања- рекла је министарка.

Она је додала да је основна идеја државе да се повећа принос.

-Зато идемо на сертификовано семе. Гледали смо да за сваку пољопривредну грану мера коју предузимамо директно утиче на ту грану. Све животиње смо унапредили. Фокусирали смо се на увећање сточног фонда и сигурни смо да ће то дати резултате већ на крају године. На крају прошле године десило се то да смо ми оспособили у Великој Плани једини генетички центар. Инвестирали смо у нове бикове који су стигли 28. децембра. Ове године ћемо давати нашим сточарима и семе генетике. То ће такође бити субвенција државе. Што се сточарства тиче, све смо унапредили- рекла је Јелена Танасковић.

Целу емисију погледајте у видеу испод:

 

информер

EUR/RSD 117.1199
Најновије вести