СКУПЕ И ЛЕПЕ Прве ваги краве стигле у околину Чачка ЕВО КОЛИКО КОШТА ЊИХОВО МЕСО

Захваљујући ентузијазму и бизнис идеји младих људи, најскупље на свету, јапанске ваги краве, од ове јесени по први пут узгајају се и у Србији.
1
Фото: РИНА

Њихов дом је западни део земље и једно село у близини Чачка у које су већ стигле прве краве ове расе, а које дају најскупље и најквалитетније месо.

- Препознали смо потенцијал у развоју сточарства у Србији, јер овде још увек нико не узгаја ваги краве. То нас је поприлично изненадило јер је њихова говедина последњих година направила прави бум на светском тржишту, стога смо одлучили да овде покренемо тај бизнис и прве краве су стигле у околину Чачка. Циљ нам је да оформимо јако стадо, постигнемо квалитет и крећемо пласман у Србији. А, када се посао разради крећемо и са извозом српске ваги говедине у Енглеску, где већ имамо разрађен посао, рекао је Немања Борјановић један од иницијатора ове бизнис идеје и угоститељ.

Фото: РИНА

Ваги говедина је најскупља говедина на свету, пре свега због јединственог квалитета меса и добрих гена. Чувена је по високим нивоима инстрамускуларне масти, што јој даје посебну сочност и карактеристичан укус. Оно по чему је такође посебна јесте мраморно прошарано месо, богато омега-3 и омега-6 масним киселинама у много већем проценту у односу на обичну говедину, због чега је препознато као изузетно здрава намирница.

- Месо од ваги крава је одлично прихваћено у свету, и оно што их препоручује свакако јесте та прошараност, висок ниво масти, што том месу даје посебан укус и квалитет. Због таквог квалитета цена њиховог меса је и три пута скупља, због чега се служе само у екслузивним ресторанима. Циљ нам је да произведемо највиши могући квалитет ваги крава у Србији и зато смо увезли најбољу и најскупљу генетику. Она нам повећава шансе да постигнемо узгој говеда са високим степеном прошараности меса, али и добру производњу млека за телад и развој стада - истиче Борјановић.

Ваги краве су средње величине, углавном црне боје. Исхрана им се састоји од зрневља, репе и житарица и није дозвољена употреба лекова и хормона за раст. Хране се и на пробраним пашњацима, којима Србија обилује, поготово околина Чачка где су стигли и први примерци ових скупих животиња.

Исхрана им зависи и од узраста, јер док је теле са мајком, краве су на испаши и хране се травом. Кад се теле одвоји од мајке, полако прелази на исхрану која има већи калорични доходак. Велики број фармера чува тајну прехране, а веома је важно да се узгајају под минималним стресом и да имаји приступ води и храни преко целог дана.

- Када смо кренули у ову целу причу, сусрели смо се неочекиваним проблемом да нисмо могли наћи људе који би се бринули о овим ваги кравама. Медјутим, пун погодак је био доћи овде зу западну Србију у околину Чачка где смо пронашли вредног домаћина који се бави сточарством. Циљ је да у блиској будућности достигнемо циљ од неких 300 грла, српскиг ваги крава, изјавио је Марко Маркићевић, економиста.

Ваги краве пореклом су из Јапана, а њихово месо изузетно је цењено у кулинарству. Цена килограма овог меса креће се до невероватних 400 евра!

Дневник, РИНА

РИНА

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести