Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

BIOFEST U SUBOTICI POKRENUO VAŽNA PITANJA Kako mala gazdinstva spasavaju organsku hranu u Srbiji i kuda dalje?

16.10.2025. 13:27 13:35
Piše:
Izvor:
Dnevnik/ S. Iršević
био
Foto: Subotica.com

Organska proizvodnja u Srbiji i dalje se razvija sporo, uprkos rastu broja zainteresovanih proizvođača. O izazovima, ali i svetlim tačkama u ovom sektoru, govorilo se tokom 21. Biofesta koji je u Subotici održan 15. i 16. oktobra.

Manifestacija koju tradicionalno organizuje Udruženje Terras ove godine ima dvostruki značaj. Pored redovnog programa, obeležena je i 35. godišnjica rada ovog udruženja. Za razliku od ranijih godina kada je akcenat bio na prodajnoj izložbi, ovogodišnji Biofest fokusirao se na stanje organske proizvodnje u Srbiji, probleme sa kojima se suočavaju proizvođači i pitanje kuda dalje.

Program je trajao dva dana, od 15. do 16. oktobra, a namera organizatora bila je da podstaknu razgovor o ekonomskom razvoju kroz ekološku poljoprivredu, zaštiti životne sredine i zdravlju ljudi. Manifestacija je, kako kažu iz Udruženja, i prilika da se ojačaju veze između proizvođača u regionu.

Brojke nisu baš ohrabrujuće. Snježana Mitrović iz Udruženja Terras kaže da je zabeležen pad površina pod organskom proizvodnjom.

Ono što nas zaista brine jeste ozbiljan pad površina pod organskom proizvodnjom u Vojvodini. Nekada smo bili lideri sa oko 11.000 hektara, a prošlogodišnji podaci pokazuju da smo pali na oko 6.800 hektara“, kaže Mitrovićeva.

S druge strane objašnjava da ipak nije sve tako crno.

Severnobački okrug pomalo postaje izuzetak. Doduše, površine su i dalje male. Prošle godine oko 870 hektara, ali konstantno rastu. Imamo i više od 1.000 grla stoke i živine, što nije zanemarljivo. Ono što me najviše ohrabruje jeste to što nam raste broj ljudi uključenih u organsku proizvodnju, bilo kao proizvođači, prerađivači ili prodavci. To znači da tržište postoji, samo treba raditi na tome da se ojača“, dodaje Mitrovićeva.

Prema zvaničnim podacima, u celoj Srbiji je pod organskim sistemom je svega 0,9 odsto obradivih površina. Severnobački okrug ima 23 registrovana ekološka proizvođača, od čega 19 radi u Subotici. Većina se bavi ratarstvom.

Najteže je naći ljude koji hoće da rade

Sabolč Tružinski iz Njegoševa u organskoj proizvodnji je već više od dve decenije. Počeo je skromno, sa nekoliko hektara, a danas obrađuje gotovo sto hektara. Uzgaja stare sorte žitarica, drži autohtone životinje i odskoro proizvodi organska jaja.

U početku smo radili na nekoliko hektara, sad je to skoro sto. Fokusirali smo se na autohtone žitarice jer smatramo da su one najbolje za organsku proizvodnju. Imamo i domaće životinje, bavimo se preradom, a nedavno smo uveli i koke nosilje, pa sad proizvodimo i jaja. Sve je sertifikovano i ide u promet, priča Tružinski.

Ali, kako dodaje, posao nije lak.

Najveći problem za nas mala gazdinstva je prodaja na većem tržištu. A sve je teže naći ljude koji hoće da rade fizičke poslove. To je možda čak i veći problem od same prodaje.

Nenad Novaković, direktor sertifikacione kuće Organic Control System, objasnio je da je problem i sama cena.

Pogledajte šta se dešava sa cenama hrane uopšte. Klasična, konvencionalna hrana drastično poskupljuje. A organska hrana je već po sebi skuplja. Postaje praktično nedostupna za mnoge ljude, čak i u Evropi, a kamoli kod nas“, kaže Novaković i dodaje:

Radimo na uspostavljanju državnog registra organskih proizvođača. To neće biti lak posao, jer ima mnogo malih proizvođača, ali kada to zaživi, potrošači će moći da provere svaki proizvod i svakog proizvođača. To bi trebalo da podigne poverenje.

Otvorena vrata farmi

Drugi dan manifestacije bio je posvećen direktnom kontaktu sa proizvođačima. Organizovan je Dan organskih farmi, pa su učesnici otišli u Njegoševo, kod Bačke Topole, da posete baš Tružinskog i vide kako ta organska proizvodnja izgleda u praksi.

Otvoreni univerzitet iz Subotice je kroz projekat Budi svestan problema – budi deo rešenja posetiocima pokazao kako mogu da naručuju organsku hranu preko interneta i mejla, ali ih i upoznao sa svakodnevnim problemima proizvođača.

Organska proizvodnja u Srbiji možda i jeste spora, ali postoji. Broj ljudi koji se bave njom polako ali stabilno raste. Biofest je tu da to prikaže, ali i da glasno kaže šta sve ne funkcioniše, jer bez otvorenog razgovora o problemima nema ni rešenja.

Izvor:
Dnevnik/ S. Iršević
Piše:
Pošaljite komentar
FESTIVAL ORGANSKIH PROIZVODA "BIOFEST" U SUBOTICI Prilika da se javnost upozna sa radom domaćih organskih proizvođača
био

FESTIVAL ORGANSKIH PROIZVODA "BIOFEST" U SUBOTICI Prilika da se javnost upozna sa radom domaćih organskih proizvođača

14.10.2025. 11:00 11:04
(VIDEO) PRIRODA SA PADINA JAHORINE STIGLA U BISER PERASTA HOTEL SANTA BOKU Jedinstveni ranč na olimpijskoj planini uzgaja organska jaja i meso koje stiže gostima- Zadovoljiće i najzahtevnija nepca
санта бока

(VIDEO) PRIRODA SA PADINA JAHORINE STIGLA U BISER PERASTA HOTEL SANTA BOKU Jedinstveni ranč na olimpijskoj planini uzgaja organska jaja i meso koje stiže gostima- Zadovoljiće i najzahtevnija nepca

21.08.2025. 11:56 12:05
(FOTO, VIDEO) „DNEVNIK” U POSETI JEDINSTVENOJ FARMI U SRBIJI Prava organska piletina stiže samo iz Gospođinaca
пилетина

(FOTO, VIDEO) „DNEVNIK” U POSETI JEDINSTVENOJ FARMI U SRBIJI Prava organska piletina stiže samo iz Gospođinaca

19.07.2025. 09:04 09:36
ORGANSKI MED PORODICE BATINIĆ IZ LAZAREVA TRAŽEN U SVETU Zlato iz košnice za 20 evra po kilogramu
а

ORGANSKI MED PORODICE BATINIĆ IZ LAZAREVA TRAŽEN U SVETU Zlato iz košnice za 20 evra po kilogramu

Porodica Batinić, otac Milorad, majka Anica i braća Darko i Dejan iz Lazareva kraj Zrenjanina, bavi se uspešno pčelarstvom dvadeset godina.
10.06.2025. 08:39 08:54