Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

(FOTO, VIDEO) „DNEVNIK” U POSETI JEDINSTVENOJ FARMI U SRBIJI Prava organska piletina stiže samo iz Gospođinaca

19.07.2025. 09:04 09:36
Piše:
Izvor:
Dnevnik
пилетина
Foto: Dnevnik

Potencijali za proizvodnju organske hrana su veliki, ali na domaćem tržištu najviše se gaji povrće, pa onda voće i žitarice.

Nemamo farme koje se bave tovom pilića, osim jedne u Gospođincima, u opštini Žabalj, koja organski uzgaja piliće i prerađuje meso i svake godine sertifikuje proizvodnju.

пилетина
Foto: Dnevnik

− Uglavnom farme reklamiraju meso i prerađevine kao domaće, nastale u prirodnom okruženju, ali za tu proizvodnju nemaju sertifikat jer takav tov i nije organski, pošto u ishrani koriste koncentrat − kaže za Dnevnik Dragana Martinović, koja se tovom pilića bavi pet godina na Bio Panon farmi u Gospođincima.

3.700 dinara košta celo pile od 2,2 kilograma

Kao inženjer tehnologije opredelila se za proizvodnju organske piletine jer veruje da je hrana bez antibiotika i hormona rasta važna u ljudskoj ishrani. 

− Prednost organske piletine ogleda se u uzgoju koji se odvija bez antibiotika, hormona rasta, u humanijem i prirodnijem okruženju pilića. Oni se slobodno kreću u tri puta većem prostoru nego pilići utovljeni u konvencionalnoj proizvodnji. Hrane se samo organskom biljnom hranom, koja mora imati oznaku o organskoj proizvodnji po standardima organske sertifikacije, pa je i kvalitet mesa nesporan − istakla je Dragana Martinović.

Na domaćem tržištu nema jaja proizvedenih po normama organske sertifikacije, pa se pilići uvoze iz EU (Dragana Martinović)

Tov pilića traje minimum 81 dan u objektima gde se slobodno kreću, a vreme provedeno napolju zavisi od uzrasta pilića i vremenskih uslova. − U organskoj proizvodnji dozvoljen je samo uzgoj spororastućih hibrida, pa tov traje mnogo duže u odnosu na standardan. I, pošto na domaćem tržištu nema jaja proizvedenih po normama organske sertifikacije, piliće uvozimo iz EU − kaže sagovornica. 

Država daje dobre podsticaje, ali se tov živine ne pokreće

Pošto u Srbiji imamo samo farmu u Gospođincima za tov i preradu organskih pilića i prerađevina, može se reći da organska proizvodnja živine kod nas nije razvijena. Te proizvodnje nema ni u tovu stoke. Jedina farma na Goliji bavi se preradom jagnjećeg i junećeg mesa i za to ima sertifikat, drugih farmi nema sa oznakom − naveli su u Nacionalnoj asocijaciji za organsku proizvodnju.

Tov živine i stoke regulisani su Zakonom o organskoj proizvodnji i Pravilnikom o kontroli i sertifikaciji u organskoj proizvodnji i metodama organske proizvodnje. Zakonski akti određuju minimalne zahteve koje treba da ispune proizvođači koji žele da se bave organskom proizvodnjom, a pošto početak proizvodnje zahteva velika materijalna ulaganja, tovljači i prerađivači se ne upuštaju u investicije uprkos tome što je takva hrana višestruko skuplja u odnosu na standardnu. I podsticaji za tu proizvodnju su višestruki u odnosu na standardne. Svake godine objavljuju se javni pozivi za organske proizvođače, kojima država obezbeđuje bespovratni novac za investiciono ulaganje, i to u visokom procentu.   

Naglašava da sve više kupaca želi da se hrani namirnicama dobijenim na prirodan način, bez veštačkih dodataka, i da organski proizvođači uspevaju da robu prodaju, bez obzira na to što su namirnice sa oznakom zdrave hrane višestuko skuplje.

− Mada meso i prerađevine imaju višu cenu u odnosu na piletinu iz standardne proizvodnje, majke sve češće žele da decu hrane takvim namirnicama, i bake ih kupuju za unuke, ima i bolesnih koji u organskim proizvodima traže ozdravljenje. Iz godine u godinu raste i broj novootvorenih radnji sa organskim proizvodima i svi veliki trgovinski lanci imaju poseban deo radnje gde kupcima nude takvu hranu − rekla je Dragana Martinović. 

Kilogram celog pileta od 2,2 kiligrama u marketima se prodaje za oko 3.700 dinara, 380 grama bataka i kabarataka za 1.300 dinara, 250 grama džigerice za 300 dinara...

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dnevnik (@dnevnik.rs)

 

Izvor:
Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar
JEDEMO VIŠE PILIĆA NEGO IKAD Sektor živinarstva beleži  stabilan rast iako evropska proizvodnja ne uspeva pa prati potražnju
живина

JEDEMO VIŠE PILIĆA NEGO IKAD Sektor živinarstva beleži  stabilan rast iako evropska proizvodnja ne uspeva pa prati potražnju

14.04.2025. 16:26 16:31
U MUŽLJI ĆE SE GRADITI PET FARMI PILIĆA Računaju na 50.000 brojlera po turnusu

U MUŽLJI ĆE SE GRADITI PET FARMI PILIĆA Računaju na 50.000 brojlera po turnusu

12.07.2024. 11:04 11:41
ZAR ĆE I SRBI JESTI LARVE INSEKATA? Poljoprivredni fakultet priprema projekat HRANIĆE PILIĆE PROTEINIMA DOBIJENIM OD CRVA

ZAR ĆE I SRBI JESTI LARVE INSEKATA? Poljoprivredni fakultet priprema projekat HRANIĆE PILIĆE PROTEINIMA DOBIJENIM OD CRVA

15.12.2023. 09:51 10:48