(FOTO, VIDEO) „DNEVNIK” U POSETI JEDINSTVENOJ FARMI U SRBIJI Prava organska piletina stiže samo iz Gospođinaca
Potencijali za proizvodnju organske hrana su veliki, ali na domaćem tržištu najviše se gaji povrće, pa onda voće i žitarice.
Nemamo farme koje se bave tovom pilića, osim jedne u Gospođincima, u opštini Žabalj, koja organski uzgaja piliće i prerađuje meso i svake godine sertifikuje proizvodnju.
− Uglavnom farme reklamiraju meso i prerađevine kao domaće, nastale u prirodnom okruženju, ali za tu proizvodnju nemaju sertifikat jer takav tov i nije organski, pošto u ishrani koriste koncentrat − kaže za „Dnevnik” Dragana Martinović, koja se tovom pilića bavi pet godina na Bio Panon farmi u Gospođincima.
3.700 dinara košta celo pile od 2,2 kilograma
Kao inženjer tehnologije opredelila se za proizvodnju organske piletine jer veruje da je hrana bez antibiotika i hormona rasta važna u ljudskoj ishrani.
− Prednost organske piletine ogleda se u uzgoju koji se odvija bez antibiotika, hormona rasta, u humanijem i prirodnijem okruženju pilića. Oni se slobodno kreću u tri puta većem prostoru nego pilići utovljeni u konvencionalnoj proizvodnji. Hrane se samo organskom biljnom hranom, koja mora imati oznaku o organskoj proizvodnji po standardima organske sertifikacije, pa je i kvalitet mesa nesporan − istakla je Dragana Martinović.
Na domaćem tržištu nema jaja proizvedenih po normama organske sertifikacije, pa se pilići uvoze iz EU (Dragana Martinović)
Tov pilića traje minimum 81 dan u objektima gde se slobodno kreću, a vreme provedeno napolju zavisi od uzrasta pilića i vremenskih uslova. − U organskoj proizvodnji dozvoljen je samo uzgoj spororastućih hibrida, pa tov traje mnogo duže u odnosu na standardan. I, pošto na domaćem tržištu nema jaja proizvedenih po normama organske sertifikacije, piliće uvozimo iz EU − kaže sagovornica.
Država daje dobre podsticaje, ali se tov živine ne pokreće
Pošto u Srbiji imamo samo farmu u Gospođincima za tov i preradu organskih pilića i prerađevina, može se reći da organska proizvodnja živine kod nas nije razvijena. Te proizvodnje nema ni u tovu stoke. Jedina farma na Goliji bavi se preradom jagnjećeg i junećeg mesa i za to ima sertifikat, drugih farmi nema sa oznakom − naveli su u Nacionalnoj asocijaciji za organsku proizvodnju.
Tov živine i stoke regulisani su Zakonom o organskoj proizvodnji i Pravilnikom o kontroli i sertifikaciji u organskoj proizvodnji i metodama organske proizvodnje. Zakonski akti određuju minimalne zahteve koje treba da ispune proizvođači koji žele da se bave organskom proizvodnjom, a pošto početak proizvodnje zahteva velika materijalna ulaganja, tovljači i prerađivači se ne upuštaju u investicije uprkos tome što je takva hrana višestruko skuplja u odnosu na standardnu. I podsticaji za tu proizvodnju su višestruki u odnosu na standardne. Svake godine objavljuju se javni pozivi za organske proizvođače, kojima država obezbeđuje bespovratni novac za investiciono ulaganje, i to u visokom procentu.
Naglašava da sve više kupaca želi da se hrani namirnicama dobijenim na prirodan način, bez veštačkih dodataka, i da organski proizvođači uspevaju da robu prodaju, bez obzira na to što su namirnice sa oznakom zdrave hrane višestuko skuplje.
− Mada meso i prerađevine imaju višu cenu u odnosu na piletinu iz standardne proizvodnje, majke sve češće žele da decu hrane takvim namirnicama, i bake ih kupuju za unuke, ima i bolesnih koji u organskim proizvodima traže ozdravljenje. Iz godine u godinu raste i broj novootvorenih radnji sa organskim proizvodima i svi veliki trgovinski lanci imaju poseban deo radnje gde kupcima nude takvu hranu − rekla je Dragana Martinović.
Kilogram celog pileta od 2,2 kiligrama u marketima se prodaje za oko 3.700 dinara, 380 grama bataka i kabarataka za 1.300 dinara, 250 grama džigerice za 300 dinara...