clear sky
21°C
20.07.2025.
Нови Сад
eur
117.1752
usd
100.8392
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

(ФОТО, ВИДЕО) „ДНЕВНИК” У ПОСЕТИ ЈЕДИНСТВЕНОЈ ФАРМИ У СРБИЈИ Права органска пилетина стиже само из Госпођинаца

19.07.2025. 09:04 09:36
Извор:
Дневник
пилетина
Фото: Дневник

Потенцијали за производњу органске храна су велики, али на домаћем тржишту највише се гаји поврће, па онда воће и житарице.

Немамо фарме које се баве товом пилића, осим једне у Госпођинцима, у општини Жабаљ, која органски узгаја пилиће и прерађује месо и сваке године сертификује производњу.

пилетина
Фото: Дневник

− Углавном фарме рекламирају месо и прерађевине као домаће, настале у природном окружењу, али за ту производњу немају сертификат јер такав тов и није органски, пошто у исхрани користе концентрат − каже за Дневник Драгана Мартиновић, која се товом пилића бави пет година на Био Панон фарми у Госпођинцима.

3.700 динара кошта цело пиле од 2,2 килограма

Као инжењер технологије определила се за производњу органске пилетине јер верује да је храна без антибиотика и хормона раста важна у људској исхрани. 

− Предност органске пилетине огледа се у узгоју који се одвија без антибиотика, хормона раста, у хуманијем и природнијем окружењу пилића. Они се слободно крећу у три пута већем простору него пилићи утовљени у конвенционалној производњи. Хране се само органском биљном храном, која мора имати ознаку о органској производњи по стандардима органске сертификације, па је и квалитет меса неспоран − истакла је Драгана Мартиновић.

На домаћем тржишту нема јаја произведених по нормама органске сертификације, па се пилићи увозе из ЕУ (Драгана Мартиновић)

Тов пилића траје минимум 81 дан у објектима где се слободно крећу, а време проведено напољу зависи од узраста пилића и временских услова. − У органској производњи дозвољен је само узгој спорорастућих хибрида, па тов траје много дуже у односу на стандардан. И, пошто на домаћем тржишту нема јаја произведених по нормама органске сертификације, пилиће увозимо из ЕУ − каже саговорница. 

Држава даје добре подстицаје, али се тов живине не покреће

Пошто у Србији имамо само фарму у Госпођинцима за тов и прераду органских пилића и прерађевина, може се рећи да органска производња живине код нас није развијена. Те производње нема ни у тову стоке. Једина фарма на Голији бави се прерадом јагњећег и јунећег меса и за то има сертификат, других фарми нема са ознаком − навели су у Националној асоцијацији за органску производњу.

Тов живине и стоке регулисани су Законом о органској производњи и Правилником о контроли и сертификацији у органској производњи и методама органске производње. Законски акти одређују минималне захтеве које треба да испуне произвођачи који желе да се баве органском производњом, а пошто почетак производње захтева велика материјална улагања, товљачи и прерађивачи се не упуштају у инвестиције упркос томе што је таква храна вишеструко скупља у односу на стандардну. И подстицаји за ту производњу су вишеструки у односу на стандардне. Сваке године објављују се јавни позиви за органске произвођаче, којима држава обезбеђује бесповратни новац за инвестиционо улагање, и то у високом проценту.   

Наглашава да све више купаца жели да се храни намирницама добијеним на природан начин, без вештачких додатака, и да органски произвођачи успевају да робу продају, без обзира на то што су намирнице са ознаком здраве хране вишестуко скупље.

− Мада месо и прерађевине имају вишу цену у односу на пилетину из стандардне производње, мајке све чешће желе да децу хране таквим намирницама, и баке их купују за унуке, има и болесних који у органским производима траже оздрављење. Из године у годину расте и број новоотворених радњи са органским производима и сви велики трговински ланци имају посебан део радње где купцима нуде такву храну − рекла је Драгана Мартиновић. 

Килограм целог пилета од 2,2 килиграма у маркетима се продаје за око 3.700 динара, 380 грама батака и кабаратака за 1.300 динара, 250 грама џигерице за 300 динара...

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dnevnik (@dnevnik.rs)

 

Извор:
Дневник
Пошаљите коментар
ЈЕДЕМО ВИШЕ ПИЛИЋА НЕГО ИКАД Сектор живинарства бележи  стабилан раст иако европска производња не успева па прати потражњу
живина

ЈЕДЕМО ВИШЕ ПИЛИЋА НЕГО ИКАД Сектор живинарства бележи  стабилан раст иако европска производња не успева па прати потражњу

14.04.2025. 16:26 16:31
У МУЖЉИ ЋЕ СЕ ГРАДИТИ ПЕТ ФАРМИ ПИЛИЋА Рачунају на 50.000 бројлера по турнусу

У МУЖЉИ ЋЕ СЕ ГРАДИТИ ПЕТ ФАРМИ ПИЛИЋА Рачунају на 50.000 бројлера по турнусу

12.07.2024. 11:04 11:41
ЗАР ЋЕ И СРБИ ЈЕСТИ ЛАРВЕ ИНСЕКАТА? Пољопривредни факултет припрема пројекат ХРАНИЋЕ ПИЛИЋЕ ПРОТЕИНИМА ДОБИЈЕНИМ ОД ЦРВА

ЗАР ЋЕ И СРБИ ЈЕСТИ ЛАРВЕ ИНСЕКАТА? Пољопривредни факултет припрема пројекат ХРАНИЋЕ ПИЛИЋЕ ПРОТЕИНИМА ДОБИЈЕНИМ ОД ЦРВА

15.12.2023. 09:51 10:48