ЗАР ЋЕ И СРБИ ЈЕСТИ ЛАРВЕ ИНСЕКАТА? Пољопривредни факултет припрема пројекат ХРАНИЋЕ ПИЛИЋЕ ПРОТЕИНИМА ДОБИЈЕНИМ ОД ЦРВА

Новосадски Пољопривредни факултет од Нове 2024. године почиње пројекат „Унапређење одрживих решења развојем протеина на бази инсеката као нових опција за исхрану животиња PRO SUSTAIN”, који ће спроводити у Агро капусу у Темерину - Националним истраживачким образовним центром иновационих технологија у пољопривреди.
F
Фото: Pixabay.com/Dnevnik.rs

Суштина пројекта састоји се у тражењу алтернативног хранива, где ће протеине земенити ларве инсеката.

За те потребе Пољопривредни факултет користиће одгајивачницу ларви инсеката - црва брашнара да би испитали могућност коришћења ове хране у исхрани животиња, конкретно пилића, пошто се у кампусу у Темерину налази Центар за испитивање у живинарству.

 

Протеине ће земенити ларве инсеката
Фото: Pixabay.com
Ларве ћемо бланширати, сушити, млети, правити храну и онда радити испитивање да ли је таква храна безбедна за исхрану пилића и напослетку том смесом хранити их и пратити њихов раст (Др Саша Крстовић)

По речима доцента др Саше Крстовића са Департмана за сточарство, идеја је да се одређени технолошки процеси користе да би се од ларви инсеката добило високо протеинско храниво богато аминокиселинама, које би била замена за соју, односно неке друге традиционалне изворе протеина, при чему ће се за исхрану ларви инсеката користити остаци из млинарске индустрије и производи који нису прикладни за исхрану животиња или их није могуће користити их у те намене. На тај начин, нагласио је, повезаће се циркуларна економија и добити нови оплемењени производ.

У Темерину се налази Центар за испитивање у живинарству и тамо ће Пољопривредни факултет користити одгајивачницу ларви инсеката – црва брашнара
Фото: Dnevnik.rs

Фонд за развој науке плаћа пројекат

Пројекат Пољопривредног факултета је на конкурсу прихватио и подржао за финансирање Фонд за развој науке Србије у оквиру позива ПРИЗМА. Трајаће три године и коштаће 300.000 евра - казао је на јучерашњој јавној расправи директор Департмана за сточарство доцент др Дејан Беуковић. - У тиму ће бити млади пољопривредни инжењери са два департмана, за сточарство и за заштиту биља. Пројекат је привукао пажњу страних института који се баве истом темом, па је тако Пољопривредни факултет у Новом Саду успоставио контакт са Универзитетом у Вагенинингену у Холандији , најзначајнијим за истраживање и образовање у пољопривреди у Европи.


- Пројекат ће почети тако што ћемо прво морати да произведемо довољне количине ларви, следећа фаза ће бити технолошка припрема хране, тестирање и огледи на пилићима да би се пратили резултати и друге особености које су битне у исхрани - објаснио је доцент Крстовић. - Ларве ћемо бланширати, сушити, млети, правити храну и онда радити испитивање да ли је таква храна безбедна за исхрану пилића и напослетку том смесом хранити их и пратити њихов раст.

З. Делић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести