После 30 године српска пилетина на ЕУ тржишту

БРИСЕЛ: Министар пољопривреде Србије, Бранислав Недимовић, данас је у Бриселу договорио почетак одобравања процедуре извоза пилећег меса из Србије у ЕУ.
piletina
Фото: pixabay.com

”Пилеће месо из Србије за две недеље креће у процедуру одобравања у ЕУ како би се нашло на европском тржишту. Када је реч о свињском месу имаћемо још једну контролу у фебруару месецу, али ми смо свој посао завршили”, поручио је Недимовић из Брисела за Танјуг.

Недимовић напомиње да је Србија завршила посао са аспекта безбедности хране и да је сада време да ЕУ отвори своје границе за увоз српске робе.

Последњи пут када је Србија била присутна на европском тржишту хране са пилећим и свињским месом и прерађевинама било је још у доба СФРЈ.

У међувремену извоз се свео само на Северну Македонију, БиХ и Црну Гору.

”Сада отварамо нова тржишта са којима расту и нове шансе. Све што произведемо и у пољима можемо да провучемо кроз сточни фонд и направмо додатну вредност”, оцењује Недемовић.

У својој поруци пољопривредницима у Србији министра Бранислав Недмовић наглашава да је најважније да поведу рачуна у процесу това због ризика од афричке куге и осталих болести.

”Ако то урадимо сада имамо неколико различитих тржишта и у зависности од цене боље продајемо робу. То је суштина трговине у пољопривреди - да ти је све отворено и да можеш да бираш коме ћеш да продаш”, каже Недимовић.

Министар пољопривреде Србије је током разговора у Генералном директоријату ЕК за пољопривреду разговарао о реализацији програма ИПАРД II и ИПАРД III који ће бити актуелан у наредних седам година.

Тим програмом ЕУ бесповратно финансира развој пољопривреде, прерађивачких капацитата и руралног туризма у земљмaа у процесу приступања.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести