Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Crveno zlato prirode LEČI, JAČA IMUNITET I DONOSI OZBILJNU ZARADU

17.10.2025. 14:57 15:08
Piše:
Izvor:
Kamatica.com
шипак
Foto: Ilustracija pixabay

Skromna biljka sa našim livada i ivica šuma vekovima je čuvala reputaciju „čuda iz prirode“. Bogatstvo vitaminima, lekovitost i mogućnost zarade čine je sve traženijom – i u domaćinstvima i na tržištu.

Šipurak, plod ruže – biljke iz porodice Rosaceae – vekovima se koristi u ishrani, kozmetici i tradicionalnoj medicini.

Od njega su naše bake pravile džemove i slatko, a danas može postati i izvor solidne zarade.

Danas je cenom i kvalitetom prepoznat širom sveta, zbog izuzetnog bogatstva vitaminima i mineralima. Koristi se u brojnim prehrambenim proizvodima – od džemova, marmelada i čajeva, do sokova, vina, likera, pa čak i jogurta.

Osim toga, ova biljka može biti veoma isplativa. Na površini od 10 ari prinos može dostići i do 600 kilograma, što na tržištu može doneti zaradu od oko 9.000 evra.

Poreklo i karakteristike

Ruža je velika porodica listopadnih žbunova sa trnovitim granama, krupnim cvetovima i crvenkastim plodovima. Svi plodovi ruže su jestivi, ali se veličina i kvalitet šipurka razlikuju u zavisnosti od vrste.

Nejestive semenke i dlačice u središtu ploda moraju se ukloniti pre upotrebe. Vrste sa većim plodovima, kao što je Rosa rugosa, imaju dovoljno mesnat deo da se mogu jesti i sirovi.

Upotreba i vrednost

Šipurak je izuzetno bogat vitaminom C, koji ostaje stabilan čak i posle termičke obrade. U Velikoj Britaniji se od šipurka tradicionalno pravio sirup kao prirodni tonik, dok se kod nas najčešće suši i koristi za pripremu biljnih čajeva.

Pored ploda, koriste se i drugi delovi biljke:

Ružina vodica, dobijena potapanjem latica, često se koristi u bliskoistočnim i azijskim kuhinjama.

Latice se koriste kao prirodan začin i dekorativni element u jelima.

Ulje iz semenki nalazi široku primenu u kozmetici, naročito za negu kože.

Posebne vrste poput damask ruže (Rosa damascena) gaje se za proizvodnju etarskih ulja u parfimeriji i aromaterapiji.

Pored svega toga, ruža Rosa rugosa je izuzetna i u ekološkom smislu – koristi se za stabilizaciju zemljišta zahvaljujući snažnom korenovom sistemu.

Lekovita svojstva i sastav

Šipurak se ističe svojim izuzetnim nutritivnim profilom:

Bogat je vitaminima – sadrži C, P, B1, B2, E, K i U, kao i kalcijum, fosfor i kalijum.
Sadržaj vitamina C najviši je među svim vrstama voća i povrća – kreće se od 417 do čak 3.062 mg na 100 g ploda. Svetliji, zreliji plodovi sadrže više ovog vitamina nego tamniji. Vitamin C jača imunitet, učestvuje u stvaranju kolagena, smanjuje rizik od prehlada, pomaže apsorpciju gvožđa i utiče na snižavanje holesterola.

Minerali – kalcijum je važan za zdravlje kostiju, fosfor i kalijum regulišu metabolizam i kiselinsku ravnotežu, a magnezijum doprinosi pravilnom radu mišića i nervnog sistema.

Moćan antioksidans – plod sadrži devet različitih karotenoida, uključujući beta-karoten i likopen. Ove supstance štite ćelije od oštećenja i starenja, te mogu uticati na prevenciju srčanih oboljenja i nekih vrsta karcinoma.

Fenolna jedinjenja – neke sorte sadrže i do 4.900 mg fenola na 100 g ploda. Upravo ove supstance daju karakterističan ukus i jačaju antioksidativno dejstvo, pa se šipurak sve češće koristi u proizvodnji vina.

Izvor pektina – prirodni je zgušnjivač koristan u prehrambenoj industriji. Pored toga, ima protivupalna i antiseptička svojstva, ubrzava zarastanje rana, snižava holesterol i pomaže u detoksikaciji organizma.

Ulje iz semenki bogato je nezasićenim masnim kiselinama (linolnom, arahidonskom i oleinskom), vitaminima i antioksidansima. Zbog svoje stabilnosti i blagog ukusa, koristi se i u ishrani i u nezi kože.

Naučne potvrde

Savremena istraživanja potvrđuju lekovitost šipurka. Jedno od njih pokazalo je da napitak koji sadrži Lactobacillus plantarum, zob i šipurak povećava količinu korisnih masnih kiselina u crevima, što pomaže u prevenciji raka debelog creva.

Drugo istraživanje, sprovedeno kod pacijenata sa osteoartritisom, pokazalo je da je 64% ispitanika koji su koristili prah od šipurka osetilo smanjenje bola i upale.

Kamatica.com

Izvor:
Kamatica.com
Piše:
Pošaljite komentar
ŠIPAK SA PLANTAŽA IZ BAČKOG PETROVOG SELA ZAVRŠI NA NEMAČKIM POLICAMA Evo šta sve od njega prave
омбо

ŠIPAK SA PLANTAŽA IZ BAČKOG PETROVOG SELA ZAVRŠI NA NEMAČKIM POLICAMA Evo šta sve od njega prave

13.10.2025. 08:34 14:03
ZABORAVLJENA BILJKA SA MOĆNIM PRINOSOM! Sadnica je oko 200 dinara, a na hektaru može doneti zaradu i milion i po
da

ZABORAVLJENA BILJKA SA MOĆNIM PRINOSOM! Sadnica je oko 200 dinara, a na hektaru može doneti zaradu i milion i po

01.10.2025. 17:29 17:38