overcast clouds
12°C
17.10.2025.
Нови Сад
eur
117.1809
usd
100.5241
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Црвено злато природе ЛЕЧИ, ЈАЧА ИМУНИТЕТ И ДОНОСИ ОЗБИЉНУ ЗАРАДУ

17.10.2025. 14:57 15:08
Пише:
Извор:
Каматица.цом
шипак
Фото: Ilustracija pixabay

Скромна биљка са нашим ливада и ивица шума вековима је чувала репутацију „чуда из природе“. Богатство витаминима, лековитост и могућност зараде чине је све траженијом – и у домаћинствима и на тржишту.

Шипурак, плод руже – биљке из породице Rosaceae – вековима се користи у исхрани, козметици и традиционалној медицини.

Од њега су наше баке правиле џемове и слатко, а данас може постати и извор солидне зараде.

Данас је ценом и квалитетом препознат широм света, због изузетног богатства витаминима и минералима. Користи се у бројним прехрамбеним производима – од џемова, мармелада и чајева, до сокова, вина, ликера, па чак и јогурта.

Осим тога, ова биљка може бити веома исплатива. На површини од 10 ари принос може достићи и до 600 килограма, што на тржишту може донети зараду од око 9.000 евра.

Порекло и карактеристике

Ружа је велика породица листопадних жбунова са трновитим гранама, крупним цветовима и црвенкастим плодовима. Сви плодови руже су јестиви, али се величина и квалитет шипурка разликују у зависности од врсте.

Нејестиве семенке и длачице у средишту плода морају се уклонити пре употребе. Врсте са већим плодовима, као што је Rosa rugosa, имају довољно меснат део да се могу јести и сирови.

Употреба и вредност

Шипурак је изузетно богат витамином Ц, који остаје стабилан чак и после термичке обраде. У Великој Британији се од шипурка традиционално правио сируп као природни тоник, док се код нас најчешће суши и користи за припрему биљних чајева.

Поред плода, користе се и други делови биљке:

Ружина водица, добијена потапањем латица, често се користи у блискоисточним и азијским кухињама.

Латице се користе као природан зачин и декоративни елемент у јелима.

Уље из семенки налази широку примену у козметици, нарочито за негу коже.

Посебне врсте попут дамаск руже (Rosa damascena) гаје се за производњу етарских уља у парфимерији и ароматерапији.

Поред свега тога, ружа Rosa rugosa је изузетна и у еколошком смислу – користи се за стабилизацију земљишта захваљујући снажном кореновом систему.

Лековита својства и састав

Шипурак се истиче својим изузетним нутритивним профилом:

Богат је витаминима – садржи Ц, П, Б1, Б2, Е, К и У, као и калцијум, фосфор и калијум.
Садржај витамина Ц највиши је међу свим врстама воћа и поврћа – креће се од 417 до чак 3.062 мг на 100 г плода. Светлији, зрелији плодови садрже више овог витамина него тамнији. Витамин Ц јача имунитет, учествује у стварању колагена, смањује ризик од прехлада, помаже апсорпцију гвожђа и утиче на снижавање холестерола.

Минерали – калцијум је важан за здравље костију, фосфор и калијум регулишу метаболизам и киселинску равнотежу, а магнезијум доприноси правилном раду мишића и нервног система.

Моћан антиоксиданс – плод садржи девет различитих каротеноида, укључујући бета-каротен и ликопен. Ове супстанце штите ћелије од оштећења и старења, те могу утицати на превенцију срчаних обољења и неких врста карцинома.

Фенолна једињења – неке сорте садрже и до 4.900 мг фенола на 100 г плода. Управо ове супстанце дају карактеристичан укус и јачају антиоксидативно дејство, па се шипурак све чешће користи у производњи вина.

Извор пектина – природни је згушњивач користан у прехрамбеној индустрији. Поред тога, има противупална и антисептичка својства, убрзава зарастање рана, снижава холестерол и помаже у детоксикацији организма.

Уље из семенки богато је незасићеним масним киселинама (линолном, арахидонском и олеинском), витаминима и антиоксидансима. Због своје стабилности и благог укуса, користи се и у исхрани и у нези коже.

Научне потврде

Савремена истраживања потврђују лековитост шипурка. Једно од њих показало је да напитак који садржи Lactobacillus plantarum, зоб и шипурак повећава количину корисних масних киселина у цревима, што помаже у превенцији рака дебелог црева.

Друго истраживање, спроведено код пацијената са остеоартритисом, показало је да је 64% испитаника који су користили прах од шипурка осетило смањење бола и упале.

Каматица.цом

Извор:
Каматица.цом
Пише:
Пошаљите коментар
ШИПАК СА ПЛАНТАЖА ИЗ БАЧКОГ ПЕТРОВОГ СЕЛА ЗАВРШИ НА НЕМАЧКИМ ПОЛИЦАМА Ево шта све од њега праве
омбо

ШИПАК СА ПЛАНТАЖА ИЗ БАЧКОГ ПЕТРОВОГ СЕЛА ЗАВРШИ НА НЕМАЧКИМ ПОЛИЦАМА Ево шта све од њега праве

13.10.2025. 08:34 14:03
ЗАБОРАВЉЕНА БИЉКА СА МОЋНИМ ПРИНОСОМ! Садница је око 200 динара, а на хектару може донети зараду и милион и по
da

ЗАБОРАВЉЕНА БИЉКА СА МОЋНИМ ПРИНОСОМ! Садница је око 200 динара, а на хектару може донети зараду и милион и по

01.10.2025. 17:29 17:38