Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

OVAKVU JOŠ NISTE PROBALI Sremci jagodu pretvorili u rakiju, kažu, vrhunska je, odležala pet godina SVEMU KUMOVALA KORONA

31.10.2025. 09:39 09:49
Izvor:
Dnevnik
2
Foto: Privatna arhiva

U destileriji „Quzmyn” u Kuzminu, nadomak Sremske Mitrovice, proizvode rakije od kruške, dunje, šljive, ali i od breskve i jagode i kažu da kvalitet njihovih proizvoda dolazi sa porodičnom tradicijom.

- Naša proizvodnja rakije seže nekoliko generacija unazad, jer smo znanje koje imamo iskoristili kako bismo napravili rakije. Srem možda nije poznat po proizvođačima rakija što se tiče same prodaje, ali kao dobri domaćini tradicionalno je dobro proizvodimo. Mi smo više na nagovor prijatelja koji su probali naše piće došli na ideju da se registrujemo, kako bismo dalje plasirali rakije na tržište. Naravno, uz podršku ministarstva i podsticaje koje smo iskoristili za sam pogon za nabavku opreme i adaptaciju prostora i svih pratećih stvari, koje su nam mnogo pomogle – kazao je Stevan Savčić, koji je zajedno sa surpugom Sanjom osnovao destileriju. 

2
Foto: Privatna arhiva

Pojašnjava da oni nemaju svoje voćnjake, već imaju saradnju sa voćarskim gazdinstvima sa Fruške gore. 

Poljoprivrednici sa ovog područja, kako je dalje pojasnio, bave se kvalitetnom proizvodnjom voća, koje se obrađuje u destileriji.  Voćari imaju siguran plasman sirovine, a u destileriji se ono kvalitetno preraćuje i plasira dalje na tržište. 

- Rakije su podeljene u dve premijum linije: „Quzmyn” i „Diogen”. U prvoj razvojnoj liniji su destilati kruške, dunje, šljive, ali i rakija od breskve. Druga linija simbolično nosi naziv Diogen, koji je i sam po legendi živeo u buretu. U ovoj su svi destilati odležali u buretu od tri do pet godina i reč je o rakijama od dunje, šljive, kruške i od jagode koja je odležala u američkom hrastu, što je veoma zanimljivo za tržište – objasnio je Savčić. 

Degustacije rakije i domaći proizvodi 

Subotom u Kuzmin šopu u Sremskoj Mitrovici organizovane su degustacije rakija, a svakog dana od 18 do 20 sati ovde je moguće pazariti, između ostalog, i suhomesnate proizvode, sireve, rakije iz Srema.

Nesvakidašnja rakija od jagode nastala je kada je jedan Savčićev prijatelj koji ima plantažu jagoda, tokom 2020. godine zbog korone imao problem sa plasiranjem robe, pa je ona završila u destileriji. 

2
Foto: Privatna arhiva

- Rakiju od jagode do ove godine nismo proizvodili, jer dok nije odležala pet godina nismo znali šta ćemo dobiti. Međutim, proizvod smo ponovili, jer je reč o veoma originaloj rakiji – kazao je Savčić. 

Objašnjavajući specifične rakije, kazao je da je 2019. godine na Fruškoj gori bilo više zasada od breskve nego što je bilo pod šljivom. Zbog nestabilnosti na tržištu u destilariji su tada iskoristili breskve. 

2
Foto: Privatna arhiva

- Nije lako baviti se ovim vrstom posla. Sa druge strane, sami sebi dajemo pečat. Da smo znali, šta nas sve čeka, ne bismo ušli u ovu priču. Ali s ponosom mogu reći da ovo nije nešto što se pravi u narednih par godina. Ovo je posao koji se razvija za naredna pokolenja. Meni bi bilo drago da je ovako nešto neko od mojih predaka počeo raditi, jer imamo gotov proizvod, koji nije kvarljiva roba, a kome će tek rasti cena – kazao je Savčić. 

Izvor:
Dnevnik
Pošaljite komentar