PROIZVODNJA POVRĆA U EVROPSKOJ UNIJI U PORASTU Italija najviše proizvela paradajza, Holandija luka, a Nemačka šargarepe EVO KO IMA NAJVIŠE VOĆA
BRISEL: Evropska unija je prošle godine proizvela ukupno 62,2 miliona tona svežeg povrća, za šest odsto više nego prethodne godine, a najveći proizvođači su bili Španija 14,8 miliona tona, Italija 13,9 miliona tona i Francuska 5,8 miliona tona koji zajedno čine 55 odsto ukupnog roda, objavio je danas Evrostat.
Proizvodnja paradajza u EU porasla je za pet odsto međugodišnje na 16,8 miliona tona, šargarepe za šest odsto na 4,7 miliona tona, a luka za 11 odsto na sedam miliona tona.
Među zemljama EU, Italija je bila najveći proizvođač paradajza sa 36 odsto udela u ukupnoj proizvodnji, sledi Španija 27 odsto i Portugalija 10 odsto.
Najviše šargarepe proizveli su Nemačka 18 odsto udela, Francuska 14 odsto i Poljska 12 odsto. Luk su najviše prozvodili Holandija 26 odsto, Španija 20 odsto i Nemačka 12 odsto.
Što se tiče voća, Evropska unija je u 2024. proizvela 24,3 miliona tona, što je za dva odsto manje na godišnjem nivou.
Najveći proizvođači voća u EU su Italija 5,4 miliona tona, Španija 4,3 miliona tona i Poljska 4,1 miliona tona, a ove tri zemlje su zauzele 57 odsto udela u celokupnoj proizvodnji.
Proizvodnja jabuka u EU smanjena je za četiri odsto na 11,6 miliona tona, a najveći proizvođači bili su Poljska 29 odsto udela, Italija 21 odsto i Francuska 17 odsto.
Kako se navodi, proizvodnja krušaka porasla je istovremeno za dva odsto na 1,9 miliona tona, a glavni proizvođači su bili u Italiji 24 odsto, Holandija 17 odsto i Belgija 15 odsto.
Kod breskvi, proizvodnja je bila koncentrisana u Španiji 37 odsto, Italiji 33 odsto i Grčkoj 21 odsto, što je 91 odsto ukupnog roda i za dva odsto više nego u prethodnoj godini, navodi se na veb stranici Evrostata.