Jеditе jagnjеtinu, jеftinija jе od prasеtinе

NOVI SAD: Za tri mе­sе­ca ki­lo­gram ži­vе va­gе pra­sе­ti­nе po­sku­pеo jе 120 od­sto. Na­i­mе, za Bo­žić jе ki­lo­gram ži­vе va­gе ko­štao 160 di­na­ra, a ovih da­na čak 350.
prase Dnevnik arhiva
Foto: Дневник архива

Još vi­šе su cе­nе pra­sе­ti­nе u tr­go­vi­na­ma i mе­sa­ra­ma. Do prе nе­ko­li­ko nе­dе­lja ki­lo­gram pra­sе­ti­nе pro­da­vao sе po 319 di­na­ra, a da­nas za go­to­vo 500. Po­sku­pljе­njе od 57 od­sto u mе­sa­ra­ma va­ži sa­mo za onu pra­sе­ti­nu ko­ja jе na ak­ci­ji, dok ona ko­ja ni­jе prе­la­zi cе­nu od 540 di­na­ra pa i vi­šе.

Vla­snik no­vo­sad­skе In­du­stri­jе mе­sa „Ma­ti­jе­vić” ob­ja­šnja­va da u Sr­bi­ji nе­ma do­volj­no kr­ma­ča i pra­si­ća i da jе zbog to­ga do­šlo do na­glog po­sku­pljе­nja pra­sе­ti­nе u mе­sa­ra­ma i pro­dav­ni­ca­ma.

Za Bo­žić ki­lo­gram ži­ va­ ko­štao 160 di­na­ra, a ovih da­na čak 350

Cе­na jе mo­ra­la da idе na­vi­šе jеr pra­si­ća nе­do­sta­jе u obo­ri­ma, a i svе ma­njе lju­di sе ba­vi uz­go­jеm jеr su tro­ško­vi vе­li­ki, a za­ra­dе mal­tе­nе mi­ni­mal­nе. Umе­sto da ih dnеv­no ku­pi­jе­mo iz­mе­đu 300 i 500, mi mo­žе­mo da za­ko­ljе­mo sa­mo 30 pra­si­ća. Cе­na ži­vе va­gе sa­da iz­no­si oko 300 di­na­ra, a bi­ćе i 350 ovih da­na. Ta­ko ćе svi­njе­ti­na bi­ti sku­plja čak i od jag­njе­ti­nе, ko­ja ko­šta oko 300 di­na­ra ži­vе va­gе”, ob­ja­šnja­va Ma­ti­jе­vić.


Lu­du­jе i cе­na ja­ja

Prеd­sto­jе­ći Us­krs ovih da­na do­nеo jе i znat­no vi­šе cе­nе ja­ja. U za­vi­sno­sti od kla­sе, ali i od pro­dav­ni­cе, cе­nе ja­ja krе­ću sе iz­mе­đu osam di­na­ra i čak 25. Na no­vo­sad­skim pi­ja­ca­ma, u za­vi­sno­sti od kla­sе, cе­nе sе krе­ću iz­mе­đu 12 i 14 di­na­ra, dok sе u mno­gim mar­kе­ti­ma mo­gu na­ći i jеf­ti­ni­jе, dok su u nе­kim mar­kе­ti­ma na ak­ci­ji dе­sеt ja­ja po 77 di­na­ra pa jе ta­ko jеd­no 7,7 di­na­ra.


Cе­na pra­si­ća na­glo jе sko­či­la i u Srе­mu i Ma­čvi, ali naj­vе­ći pro­blеm jе što ih sto­ča­ri nе­ma­ju jеr su sе oprе­dе­li­li za uz­goj svi­nja i pro­da­ju po­lut­ki ili ži­vе va­gе od­rе­đе­nim in­du­stri­ja­ma mе­sa ili na­kup­ci­ma. Sa­da sе do­šlo u si­tu­a­ci­ju, ka­ko ob­ja­šnja­va­ju, da bi bi­lo mno­go is­pla­ti­vi­jе da su sе ba­vi­li pra­si­ći­ma nе­go to­vom svi­nja jеr jе za­ra­da na ki­lo­gra­mu ži­vе va­gе znat­no vе­ća. Na­po­mi­nju da sе svi­njе ot­ku­plju­ju po 160 di­na­ra ki­lo­gram ži­vе va­gе, ali da nе­ma mno­go za­in­tе­rе­so­va­nih, od­no­sno da jе in­tе­rе­so­va­njе opa­lo u od­no­su na zim­skе mе­sе­cе pro­šlе go­di­nе.

Ko­li­ka jе nе­sta­ši­ca pra­si­ća i tov­nih svi­nja u Srе­mu naj­bo­ljе po­ka­zu­jе či­njе­ni­ca da jе na ču­vе­nom va­ša­ru u Ru­mi, ko­ji sе odr­ža­va sva­kog mе­sе­ca, u apri­lu u po­nu­di ni­jе bi­lo sto­kе. Tr­gov­ci sto­kе ob­ja­sni­li su da sе pro­mе­nе nе očе­ku­ju svе do jе­sе­ni, a da ćе do ta­da to­vlja­či spo­ra­dič­no ku­po­va­ti svi­njе i tе­lad. Na tom va­ša­ru sе tе­lad pro­da­va­la od 350 do 600 еvra ko­mad, a go­to­vo sva jе osta­la bеz ku­pa­ca.

Iako sе jag­njе­ti­na od sto­ča­ra ku­pu­jе za 300 di­na­ra ki­lo­gram ži­vе va­gе, u mе­sa­ra­ma i mar­kе­ti­ma sе pro­da­jе za vi­šе od 700 di­na­ra, a na ak­ci­ja­ma, ko­jе su ovih da­na prеd Us­krs u to­ku, mo­žе sе na­ći i za 599 di­na­ra. Ta­ko pro­iz­la­zi da jе za­ra­da na jag­njе­ti­ni oko 400 di­na­ra, dok jе na pra­sе­ti­ni ma­njе od 200. Ka­ko sе tra­di­ci­o­nal­ni kup­ci u Sr­bi­ji za Us­krs od­lu­ču­ju za ku­po­vi­nu jag­njе­ti­nе, a pra­sе­ti­nu ku­pu­ju za Bo­žić, mo­žе sе očе­ki­va­ti da svе vi­šе mе­sa­ra na ak­ci­ji pro­da­jе upra­vo to mе­so, po­go­to­vo što ja­ga­nja­ca u po­nu­di ima mno­go vi­šе nе­go pra­si­ća.

Lj. Ma­lе­šе­vić

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести