Једите јагњетину, јефтинија је од прасетине

НОВИ САД: За три ме­се­ца ки­ло­грам жи­ве ва­ге пра­се­ти­не по­ску­пео је 120 од­сто. На­и­ме, за Бо­жић је ки­ло­грам жи­ве ва­ге ко­штао 160 ди­на­ра, а ових да­на чак 350.
prase Dnevnik arhiva
Фото: Дневник архива

Још ви­ше су це­не пра­се­ти­не у тр­го­ви­на­ма и ме­са­ра­ма. До пре не­ко­ли­ко не­де­ља ки­ло­грам пра­се­ти­не про­да­вао се по 319 ди­на­ра, а да­нас за го­то­во 500. По­ску­пље­ње од 57 од­сто у ме­са­ра­ма ва­жи са­мо за ону пра­се­ти­ну ко­ја је на ак­ци­ји, док она ко­ја ни­је пре­ла­зи це­ну од 540 ди­на­ра па и ви­ше.

Вла­сник но­во­сад­ске Ин­ду­стри­је ме­са „Ма­ти­је­вић” об­ја­шња­ва да у Ср­би­ји не­ма до­вољ­но кр­ма­ча и пра­си­ћа и да је због то­га до­шло до на­глог по­ску­пље­ња пра­се­ти­не у ме­са­ра­ма и про­дав­ни­ца­ма.

За Бо­жић је ки­ло­грам жи­ве ва­ге ко­штао 160 ди­на­ра, а ових да­на чак 350

Це­на је мо­ра­ла да иде на­ви­ше јер пра­си­ћа не­до­ста­је у обо­ри­ма, а и све ма­ње љу­ди се ба­ви уз­го­јем јер су тро­шко­ви ве­ли­ки, а за­ра­де мал­те­не ми­ни­мал­не. Уме­сто да их днев­но ку­пи­је­мо из­ме­ђу 300 и 500, ми мо­же­мо да за­ко­ље­мо са­мо 30 пра­си­ћа. Це­на жи­ве ва­ге са­да из­но­си око 300 ди­на­ра, а би­ће и 350 ових да­на. Та­ко ће сви­ње­ти­на би­ти ску­пља чак и од јаг­ње­ти­не, ко­ја ко­шта око 300 ди­на­ра жи­ве ва­ге”, об­ја­шња­ва Ма­ти­је­вић.


Лу­ду­је и це­на ја­ја

Пред­сто­је­ћи Ус­крс ових да­на до­нео је и знат­но ви­ше це­не ја­ја. У за­ви­сно­сти од кла­се, али и од про­дав­ни­це, це­не ја­ја кре­ћу се из­ме­ђу осам ди­на­ра и чак 25. На но­во­сад­ским пи­ја­ца­ма, у за­ви­сно­сти од кла­се, це­не се кре­ћу из­ме­ђу 12 и 14 ди­на­ра, док се у мно­гим мар­ке­ти­ма мо­гу на­ћи и јеф­ти­ни­је, док су у не­ким мар­ке­ти­ма на ак­ци­ји де­сет ја­ја по 77 ди­на­ра па је та­ко јед­но 7,7 ди­на­ра.


Це­на пра­си­ћа на­гло је ско­чи­ла и у Сре­му и Ма­чви, али нај­ве­ћи про­блем је што их сто­ча­ри не­ма­ју јер су се опре­де­ли­ли за уз­гој сви­ња и про­да­ју по­лут­ки или жи­ве ва­ге од­ре­ђе­ним ин­ду­стри­ја­ма ме­са или на­куп­ци­ма. Са­да се до­шло у си­ту­а­ци­ју, ка­ко об­ја­шња­ва­ју, да би би­ло мно­го ис­пла­ти­ви­је да су се ба­ви­ли пра­си­ћи­ма не­го то­вом сви­ња јер је за­ра­да на ки­ло­гра­му жи­ве ва­ге знат­но ве­ћа. На­по­ми­њу да се сви­ње от­ку­пљу­ју по 160 ди­на­ра ки­ло­грам жи­ве ва­ге, али да не­ма мно­го за­ин­те­ре­со­ва­них, од­но­сно да је ин­те­ре­со­ва­ње опа­ло у од­но­су на зим­ске ме­се­це про­шле го­ди­не.

Ко­ли­ка је не­ста­ши­ца пра­си­ћа и тов­них сви­ња у Сре­му нај­бо­ље по­ка­зу­је чи­ње­ни­ца да је на чу­ве­ном ва­ша­ру у Ру­ми, ко­ји се одр­жа­ва сва­ког ме­се­ца, у апри­лу у по­ну­ди ни­је би­ло сто­ке. Тр­гов­ци сто­ке об­ја­сни­ли су да се про­ме­не не оче­ку­ју све до је­се­ни, а да ће до та­да то­вља­чи спо­ра­дич­но ку­по­ва­ти сви­ње и те­лад. На том ва­ша­ру се те­лад про­да­ва­ла од 350 до 600 евра ко­мад, а го­то­во сва је оста­ла без ку­па­ца.

Иако се јаг­ње­ти­на од сто­ча­ра ку­пу­је за 300 ди­на­ра ки­ло­грам жи­ве ва­ге, у ме­са­ра­ма и мар­ке­ти­ма се про­да­је за ви­ше од 700 ди­на­ра, а на ак­ци­ја­ма, ко­је су ових да­на пред Ус­крс у то­ку, мо­же се на­ћи и за 599 ди­на­ра. Та­ко про­из­ла­зи да је за­ра­да на јаг­ње­ти­ни око 400 ди­на­ра, док је на пра­се­ти­ни ма­ње од 200. Ка­ко се тра­ди­ци­о­нал­ни куп­ци у Ср­би­ји за Ус­крс од­лу­чу­ју за ку­по­ви­ну јаг­ње­ти­не, а пра­се­ти­ну ку­пу­ју за Бо­жић, мо­же се оче­ки­ва­ти да све ви­ше ме­са­ра на ак­ци­ји про­да­је упра­во то ме­со, по­го­то­во што ја­га­ња­ца у по­ну­ди има мно­го ви­ше не­го пра­си­ћа.

Љ. Ма­ле­ше­вић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести