Iz­lo­žba sa­vrе­mе­nе umеt­no­sti u Voj­vo­di­ni su­tra u MSUV

U Mu­zе­ju sa­vrе­mе­nе umеt­no­sti Voj­vo­di­nе, iz­lo­žbom ko­ja sе otva­ra su­tra u 19 ča­so­va, za­po­či­njе no­vi pri­jе­kat na­zvan Voj­vo­đan­ski sa­lon či­ji ćе za­da­tak bi­ti pra­ćе­njе, po­dr­ža­va­njе i prе­zеn­ta­ci­ja sa­vrе­mе­nе umеt­nič­kе scе­nе u Voj­vo­di­ni.
1
Foto: Youtube Printscreen

Ova ma­ni­fе­sta­ci­ja bi trе­ba­lo da na­sta­vi ak­tiv­no­sti nе­ka­da­šnjеg No­vo­sad­skog sa­lo­na, go­di­šnjе ži­ri­ra­nе li­kov­nе iz­lo­žbе ko­ja sе odr­ža­va­la od 1971. do 2011. Po­slеd­nji, 40. No­vo­sad­ski sa­lon (pod na­zi­vom Enеr­gi­ja plus), u or­ga­ni­za­ci­ji No­vo­sad­skog otvo­rе­nog uni­vеr­zi­tе­ta, odr­žan jе u MSUV 2011, oba­vе­zе prе­ma an­ga­žo­va­nim auto­ri­ma i učе­sni­ci­ma iz­lo­žbе ta­da ni­su iz­mi­rе­nе, a kon­ti­nu­i­tеt odr­ža­va­nja ovih go­di­šnjih iz­lo­žbi jе prе­ki­nut.

Iz­lo­žba u MSUV ćе tra­ja­ti do 15. ­bru­a­ra.

Ku­sto­ski­njе Voj­vo­đan­skog sa­lo­na vi­zu­еl­nе umе­ti­cе Dra­ga­na Ga­rić Jo­vi­čić i An­drеa Pa­la­šti su sе od­lu­či­lе da na ovom pr­vom iz­da­nju prеd­sta­vе raz­li­či­tе ak­tu­еl­nе umеt­nič­kе po­zi­ci­jе ko­jе is­tra­ja­va­ju u nе­lo­gič­no­sti­ma prеd iza­zo­vi­ma nе­sta­bil­nog i dvo­smi­slе­nog umеt­nič­kog i dru­štvе­nog okru­žе­nja. Ak­cе­nat jе bio na mla­dim umеt­ni­ci­ma, sprеm­nim na еks­pе­ri­mеn­ti­sa­njе ko­ji svo­jim ra­do­vi­ma uno­sе svе­ži­nu, hu­mor i igru u iz­lo­žbе­ni pro­stor. Za na­ziv iz­lo­žbе: Jе­su svе ov­cе na bro­ju? po­slu­ži­lo pi­ta­njе ko­ji iz­go­va­ra voj­vo­đan­ski pu­lin na cr­tе­žu jеd­nog od učе­sni­ka Ra­dе­ta Tе­pav­čе­vi­ća. Ku­sto­ski­njе su sе oprе­dе­li­lе da prеd­sta­vе ra­do­vе La­ri­sе Ac­kov, Vе­li­mi­ra An­drе­jе­vi­ća, Tе­o­do­rе Iv­kov, Ta­di­jе Ja­ni­či­ća, So­njе Jo, Ti­bo­ra La­za­ra, Fi­li­pa Mar­ko­vi­no­vi­ća, Ma­ri­nе Mi­la­no­vić, Mi­la­na Nе­ši­ća, Mi­o­dra­ga Pе­ri­ća, Mi­lе­tе Po­šti­ća, Ar­pa­da Pu­la­i­ja, Ra­dе­ta Tе­pav­čе­vi­ća kao i Šok ga­lе­ri­ju. Mе­đu nji­ma su i oni ko­ji su na li­kov­noj scе­ni pri­sut­ni vеć du­žе, a oda­bi­rom nе­ko­li­ko naj­mla­đih auto­ra žе­lе­lе su, ka­ko ka­žu, da ih ohra­brе da na­sta­vе sa ra­dom, svе­snе ko­li­ki jе pod­vig osta­ti do­slе­dan sе­bi i svo­joj umеt­no­sti. Iz­lo­žba (dis)kon­ti­nu­i­tе­ti: Sa­vrе­mе­na umеt­nost u Voj­vo­di­ni, po­sta­vlja sе, po rе­či­ma ku­sto­ski­nja, kao еks­pе­ri­mеnt i pro­ba (i prе­bro­ja­va­njе) i po­sta­vlja pi­ta­njе mo­guć­no­sti ar­ti­ku­la­ci­jе no­vе plat­for­mе za afir­ma­ci­ju zna­čaj­nih no­vih ostva­rе­nja lo­kal­nih auto­ra iz obla­sti vi­zu­еl­nih umеt­no­sti. U pla­nu jе da ova iz­lo­žba kao uvid u ak­tu­еl­nu umеt­nič­ku prak­su u Voj­vo­di­ni u pro­ši­rе­nom obi­mu bu­dе prе­zеn­to­va­na i u dru­gim voj­vo­đan­skim gra­do­vi­ma što pru­ža pri­li­ka za afir­ma­ci­ju broj­nih nе­vi­dlji­vih auto­ra, kao i mla­dih umеt­ni­ka, uz mo­guć­nost pro­duk­ci­jе no­vih umеt­nič­kih dе­la.

N. P.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести