Из­ло­жба са­вре­ме­не умет­но­сти у Вој­во­ди­ни су­тра у МСУВ

У Му­зе­ју са­вре­ме­не умет­но­сти Вој­во­ди­не, из­ло­жбом ко­ја се отва­ра су­тра у 19 ча­со­ва, за­по­чи­ње но­ви при­је­кат на­зван Вој­во­ђан­ски са­лон чи­ји ће за­да­так би­ти пра­ће­ње, по­др­жа­ва­ње и пре­зен­та­ци­ја са­вре­ме­не умет­нич­ке сце­не у Вој­во­ди­ни.
1
Фото: Youtube Printscreen

Ова ма­ни­фе­ста­ци­ја би тре­ба­ло да на­ста­ви ак­тив­но­сти не­ка­да­шњег Но­во­сад­ског са­ло­на, го­ди­шње жи­ри­ра­не ли­ков­не из­ло­жбе ко­ја се одр­жа­ва­ла од 1971. до 2011. По­след­њи, 40. Но­во­сад­ски са­лон (под на­зи­вом Енер­ги­ја плус), у ор­га­ни­за­ци­ји Но­во­сад­ског отво­ре­ног уни­вер­зи­те­та, одр­жан је у МСУВ 2011, оба­ве­зе пре­ма ан­га­жо­ва­ним ауто­ри­ма и уче­сни­ци­ма из­ло­жбе та­да ни­су из­ми­ре­не, а кон­ти­ну­и­тет одр­жа­ва­ња ових го­ди­шњих из­ло­жби је пре­ки­нут.

Из­ло­жба у МСУВ ће тра­ја­ти до 15. фе­бру­а­ра.

Ку­сто­ски­ње Вој­во­ђан­ског са­ло­на ви­зу­ел­не уме­ти­це Дра­га­на Га­рић Јо­ви­чић и Ан­дреа Па­ла­шти су се од­лу­чи­ле да на овом пр­вом из­да­њу пред­ста­ве раз­ли­чи­те ак­ту­ел­не умет­нич­ке по­зи­ци­је ко­је ис­тра­ја­ва­ју у не­ло­гич­но­сти­ма пред иза­зо­ви­ма не­ста­бил­ног и дво­сми­сле­ног умет­нич­ког и дру­штве­ног окру­же­ња. Ак­це­нат је био на мла­дим умет­ни­ци­ма, спрем­ним на екс­пе­ри­мен­ти­са­ње ко­ји сво­јим ра­до­ви­ма уно­се све­жи­ну, ху­мор и игру у из­ло­жбе­ни про­стор. За на­зив из­ло­жбе: Је­су све ов­це на бро­ју? по­слу­жи­ло пи­та­ње ко­ји из­го­ва­ра вој­во­ђан­ски пу­лин на цр­те­жу јед­ног од уче­сни­ка Ра­де­та Те­пав­че­ви­ћа. Ку­сто­ски­ње су се опре­де­ли­ле да пред­ста­ве ра­до­ве Ла­ри­се Ац­ков, Ве­ли­ми­ра Ан­дре­је­ви­ћа, Те­о­до­ре Ив­ков, Та­ди­је Ја­ни­чи­ћа, Со­ње Јо, Ти­бо­ра Ла­за­ра, Фи­ли­па Мар­ко­ви­но­ви­ћа, Ма­ри­не Ми­ла­но­вић, Ми­ла­на Не­ши­ћа, Ми­о­дра­га Пе­ри­ћа, Ми­ле­те По­шти­ћа, Ар­па­да Пу­ла­и­ја, Ра­де­та Те­пав­че­ви­ћа као и Шок га­ле­ри­ју. Ме­ђу њи­ма су и они ко­ји су на ли­ков­ној сце­ни при­сут­ни већ ду­же, а ода­би­ром не­ко­ли­ко нај­мла­ђих ауто­ра же­ле­ле су, ка­ко ка­жу, да их охра­бре да на­ста­ве са ра­дом, све­сне ко­ли­ки је под­виг оста­ти до­сле­дан се­би и сво­јој умет­но­сти. Из­ло­жба (дис)кон­ти­ну­и­те­ти: Са­вре­ме­на умет­ност у Вој­во­ди­ни, по­ста­вља се, по ре­чи­ма ку­сто­ски­ња, као екс­пе­ри­мент и про­ба (и пре­бро­ја­ва­ње) и по­ста­вља пи­та­ње мо­гућ­но­сти ар­ти­ку­ла­ци­је но­ве плат­фор­ме за афир­ма­ци­ју зна­чај­них но­вих оства­ре­ња ло­кал­них ауто­ра из обла­сти ви­зу­ел­них умет­но­сти. У пла­ну је да ова из­ло­жба као увид у ак­ту­ел­ну умет­нич­ку прак­су у Вој­во­ди­ни у про­ши­ре­ном оби­му бу­де пре­зен­то­ва­на и у дру­гим вој­во­ђан­ским гра­до­ви­ма што пру­жа при­ли­ка за афир­ма­ци­ју број­них не­ви­дљи­вих ауто­ра, као и мла­дих умет­ни­ка, уз мо­гућ­ност про­дук­ци­је но­вих умет­нич­ких де­ла.

Н. П.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести