CAKA DA LIMUN SAČUVA SVEŽINU Sočnost popularnog voća može da potraje i nedeljama, a imamo i savet i za maksimalni efekat
Na sobnoj temeparturi limun gubi vlagu, smežura se i počinje da truli, ponaročito ako je u društvu određenih voćki
Mnogi greše kada limun ostavljaju da stoji u činiji na radnoj površini kuhinje ili na stolu. Na sobnoj temperaturi limun gubi vlagu i počinje da truli. Ako želite da traje duže, prebacite ga na hladnije mesto.
Kako pravilno čuvati limun?
Stavite ga u frižider. U njemu će limun zadržati svoju mekanu, sočnu unutrašnjost. Limun držite u plastičnoj kesi ili zatvorenoj posudi. Na taj način stvarate mikroklimu koja održava unutrašnju vlagu i sprečava da se kora smežura. Pre nego što limun stavite u kesu ili činiju, obavezno ga dobro osušite – vlaga na kori može podstaći razvoj buđi. Pravilno čuvanje u frižideru produžava svežinu limuna čak tri do četiri puta u poređenju sa čuvanjem na sobnoj temperaturi.
Saveti za još dužu svežinu
Za maksimalni efekat, možete dodatno zaštititi limun tako što ćete ga pre stavljanja u posudu obmotati papirnim ubrusom. Taj jednostavan korak reguliše vlagu i štiti voće od naglih promena temperature. Takođe, izbegavajte da limun držite pored jabuka, banana ili avokada – ovo voće oslobađa etilen gas, koji ubrzava sazrevanje i starenje limuna.
ALO/ NajŽena