ЦАКА ДА ЛИМУН САЧУВА СВЕЖИНУ Сочност популарног воћа може да потраје и недељама, а имамо и савет и за максимални ефекат
На собној темепартури лимун губи влагу, смежура се и почиње да трули, понарочито ако је у друштву одређених воћки
Многи греше када лимун остављају да стоји у чинији на радној површини кухиње или на столу. На собној температури лимун губи влагу и почиње да трули. Ако желите да траје дуже, пребаците га на хладније место.
Како правилно чувати лимун?
Ставите га у фрижидер. У њему ће лимун задржати своју мекану, сочну унутрашњост. Лимун држите у пластичној кеси или затвореној посуди. На тај начин стварате микроклиму која одржава унутрашњу влагу и спречава да се кора смежура. Пре него што лимун ставите у кесу или чинију, обавезно га добро осушите – влага на кори може подстаћи развој буђи. Правилно чување у фрижидеру продужава свежину лимуна чак три до четири пута у поређењу са чувањем на собној температури.
Савети за још дужу свежину
За максимални ефекат, можете додатно заштитити лимун тако што ћете га пре стављања у посуду обмотати папирним убрусом. Тај једноставан корак регулише влагу и штити воће од наглих промена температуре. Такође, избегавајте да лимун држите поред јабука, банана или авокада – ово воће ослобађа етилен гас, који убрзава сазревање и старење лимуна.
АЛО/ НајЖена