Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

DAJTE ŠANSU KRASTAVCU PRIPREMLJENOM NA TOPLOTI Sotiranjem, pečenjem i grlovanjem dobija potpuno nove dimenzije ukusa i teksture

19.07.2025. 11:24 11:31
Piše:
Izvor:
PlantBased
krastavac
Foto: Pixabay

Iskreno, krastavac mi nikada nije delovao kao povrće koje pripada ringli. Uvek ga povezujem s nečim osvežavajućim – salatama, sendvičima, caciki umakom, a ponekad čak i koktelima.

I sama sam godinama imala tu naviku: krastavac je za osveženje, ne za termičku obradu. Ali onda sam naišla na neke kulinarske trikove – ispostavlja se da u mnogim delovima sveta to nije ništa neobično, piše Plant Based.

Obrađen krastavac je deo tradicionalne kuhinje u Vijetnamu, Koreji, Indiji i Tajlandu, gde ga dodaju u supe, kari jela i stir-frajkombinacije, zato nije ni čudo što ga do sad nismo sretali kuvanog na tanjiru.

krastavac
Foto: Pixabay

Kako pripremiti krastavac za kuvanje?

Ako planirate da isprobate egzotične načine pripreme krastavca, obratite pažnju na to koju vrstu birate.

Engleski krastavac je odličan izbor jer ima tanku koru i malo semena, što znači da će tokom termičke obrade ostati čvršći i neće se raspadati.

Baštenski krastavac, poznatiji i kao običan, nešto je vodenastiji i puniji semenki, pa je preporučljivo da mu izvadite seme i tako ćete izbeći da jelo bude previše vlažno ili da u njemu plivaju semenke.

Još jedan trik za lepšu teksturu jeste da krastavac isečete na kriške i posolite pre kuvanja. Ostavite ga u cediljki da odstoji pola sata, kako bi so izvukla višak vode. Nakon toga ga isperite pod hladnom vodom i dobro osušite, bilo papirnim ubrusom ili salatnom centrifugom. Tako pripremljen krastavac neće razvodniti jelo i biće ukusniji.

Koji su najbolji načini za obradu krastavca?

Sotiranje i stir-fraj: Ovo su možda najbrži i najjednostavniji načini. U vrelom tiganju ili voku, sa malo ulja, krastavac se brzo dinsta dok ne omekša, ali zadrži finu hrskavost. Dodajte začine kao što su beli luk, svež đumbir, soja sos i malo susamovog ulja – dobićete sjajnu aromatičnu kombinaciju, idealnu kao prilog ili čak glavno jelo sa proteinima.

Grilovanje: Visoke temperature na roštilju stvaraju blagu karamelizaciju i dimljeni ukus, a krastavac pritom zadržava sočnost. Pre grilovanja premažite ga maslinovim uljem i začinite, pa ga ispecite sa svake strane po nekoliko minuta. Nakon toga možete ga iseckati i dodati u letnje salate ili ga jesti kao topli prilog.

Pečenje u rerni: Za one koji vole kremaste i mekše teksture, pečeni krastavac je pravo otkriće. Prepolovljen, peče se sa puterom i dodatkom crnog ili belog luka, što daje bogat i neobičan ukus. Pečenjem se krastavac menja, postaje mekši, a ipak zadržava specifičnu svežinu.

Dajte krastavcu šansu na drugačiji način

Ako ste i vi do sada krastavac vezivali samo za hladne salate i hladne umake, pozivam vas da razmislite o ovom malom kulinarskom eksperimentu. Ponekad je dovoljno samo malo drugačijeg pristupa da nam omiljeni sastojak otkrije potpuno nove dimenzije ukusa i teksture. Ako volite da se igrate u kuhinji, ovo je prava neobična prilika za to.

Izvor:
PlantBased
Piše:
Pošaljite komentar
SEDAM ODLIČNIH LETNJIH RECEPATA SA KRASTAVCIMA Od hladnih supa do osvežavajućih napitaka za vrele dane
krastavac

SEDAM ODLIČNIH LETNJIH RECEPATA SA KRASTAVCIMA Od hladnih supa do osvežavajućih napitaka za vrele dane

07.07.2025. 10:07 10:24
NAJLAKŠI NAČIN DA SAČUVATE VOĆE ZA ZIMU, A DA NE KORISTITE ŠPORET Kompot i kiseli krastavčići iz sudomašine su najnoviji hit
компот

NAJLAKŠI NAČIN DA SAČUVATE VOĆE ZA ZIMU, A DA NE KORISTITE ŠPORET Kompot i kiseli krastavčići iz sudomašine su najnoviji hit

16.06.2025. 17:23 17:29
LETNJI HIT ZA MRŠAVLJENJE Čudo od salate sa krastavcem i jogurtom preporodiće vam telo
a

LETNJI HIT ZA MRŠAVLJENJE Čudo od salate sa krastavcem i jogurtom preporodiće vam telo

31.05.2025. 14:56 15:01