HLADNA ČORBA OD KRASTAVACA Letnja osvežavajuća doza zdravlja u tanjiru
Kada temperature pređu prag izdržljivosti, a organizmu je potrebno nešto lagano, osvežavajuće i hranljivo, hladna čorba od krastavaca je idealan izbor.
Ovo tradicionalno, ali uvek aktuelno jelo može se pripremiti za svega nekoliko minuta, a ohladiće vas bolje od bilo kog klima uređaja.
Sveže namirnice i puna kašika ukusa čine ovu čorbu nezaobilaznom tokom letnjih dana. Kombinacija krastavaca, jogurta, mirođije, belog luka i oraha ne samo da prija nepcu, već i podržava varenje i jača imunitet.
Sastojci:
2 do 3 sveža krastavca (srednje veličine)
500 ml jogurta
1 čen belog luka
nekoliko grančica sveže mirođije
2 do 3 kašike mlevenih ili sitno sečenih oraha
so po ukusu
Priprema:
Krastavce oljuštite i narendajte ili sitno iseckajte. Dodajte jogurt i dobro promešajte. Umešajte sitno seckanu mirođiju i zgnječeni beli luk. Dodajte so po ukusu i na kraju pospite mlevenim orasima koji će čorbi dati blagu kremastu strukturu i nutritivnu vrednost.
Čorbu dobro ohladite pre služenja, najbolje je da odstoji bar sat vremena u frižideru. Služite je u dubokim činijama, po želji ukrasite grančicom svežeg začinskog bilja.
Savet više:
Ako želite bogatiju teksturu, umesto samo jogurta možete dodati i malo pavlake ili gustog grčkog jogurta. Za ljubitelje pikantnijeg ukusa, može se dodati i prstohvat bibera ili nekoliko kapi limunovog soka.
Hladna čorba od krastavaca je savršena kao predjelo, ali i kao lagani obrok u vrućim letnjim danima. Brzo se priprema, izuzetno je osvežavajuća i pravi je spas kada ne želite da palite šporet.