ХЛАДНА ЧОРБА ОД КРАСТАВАЦА Летња освежавајућа доза здравља у тањиру
Када температуре пређу праг издржљивости, а организму је потребно нешто лагано, освежавајуће и хранљиво, хладна чорба од краставаца је идеалан избор.
Ово традиционално, али увек актуелно јело може се припремити за свега неколико минута, а охладиће вас боље од било ког клима уређаја.
Свеже намирнице и пуна кашика укуса чине ову чорбу незаобилазном током летњих дана. Комбинација краставаца, јогурта, мирођије, белог лука и ораха не само да прија непцу, већ и подржава варење и јача имунитет.
Састојци:
2 до 3 свежа краставца (средње величине)
500 мл јогурта
1 чен белог лука
неколико гранчица свеже мирођије
2 до 3 кашике млевених или ситно сечених ораха
со по укусу
Припрема:
Краставце ољуштите и нарендајте или ситно исецкајте. Додајте јогурт и добро промешајте. Умешајте ситно сецкану мирођију и згњечени бели лук. Додајте со по укусу и на крају поспите млевеним орасима који ће чорби дати благу кремасту структуру и нутритивну вредност.
Чорбу добро охладите пре служења, најбоље је да одстоји бар сат времена у фрижидеру. Служите је у дубоким чинијама, по жељи украсите гранчицом свежег зачинског биља.
Савет више:
Ако желите богатију текстуру, уместо само јогурта можете додати и мало павлаке или густог грчког јогурта. За љубитеље пикантнијег укуса, може се додати и прстохват бибера или неколико капи лимуновог сока.
Хладна чорба од краставаца је савршена као предјело, али и као лагани оброк у врућим летњим данима. Брзо се припрема, изузетно је освежавајућа и прави је спас када не желите да палите шпорет.