IZ MAĐARSKE KUHINJE: Slatki kupus ovako pripremljen oboriće vas sa nogu JEDNAKO PRIJA I LETI I ZIMI
Ovako pripremljen kupus prijaće vam i leti i zimi.
Sastojci:
1 glavica kupusa
1 l paradajz sosa
475 ml vode
2-3 kašike paradajz pirea
1 glavica crnog luka
jedna stabljika celera
2 šargarepe
4 kašike ulja
3 kašike običnog brašna
1 kašičica mlevene slatke paprike
0,5 kašičice mlevenog kima
1 kašika šećera ili po ukusu
1 kašičica soli
Kako biste pripremili slatki kupus na ovaj način, prvo uklonite spoljašnje ili oštećene listove sa kupusa i podelite ga na četvrtine.
Po potrebi isperite, isecite i bacite čvrstu sredinu, pa isecite listove na trakice. Oljuštite crni luk i ostavite ga celog.
Stavite trakice kupusa u duboku šerpu, dodajte šolju vode, šargarepu, paradajz sos i paradajz pire. Začinite solju i mlevenim kimom. Ubacite ceo luk sa stabljikom celera i kuvajte na srednjoj vatri dok kupus ne omekša, oko pola sata.
Kada je kupus gotov, bacite luk i stabljiku celera. Proverite da li treba da dolijete malo vode, držeći jelo da ključa na laganoj vatri.
Zatim pripremite zapršku za zgušnjavanje sosa. U malom tiganju zagrejte oko 4 kašike ulja, dodajte 3 ravne kašike običnog brašna i pržite na srednje laganoj vatri dok ne počne da rumeni.
Sklonite sa vatre, umešajte kašičicu slatke paprike u prahu. Dodajte oko šolju hladne vode uz neprekidno mešanje, a zatim sipajte ovu smesu u ključalo jelo sa kupusom.
Mešajte dok se sos ne zgusne i grudvice brašna se ne rastvore. Zasladite sa malo šećera po ukusu i krčkajte na tački ključanja nekoliko minuta, piše Stvar ukusa.