ИЗ МАЂАРСКЕ КУХИЊЕ: Слатки купус овако припремљен обориће вас са ногу ЈЕДНАКО ПРИЈА И ЛЕТИ И ЗИМИ
Овако припремљен купус пријаће вам и лети и зими.
Састојци:
1 главица купуса
1 л парадајз соса
475 мл воде
2-3 кашике парадајз пиреа
1 главица црног лука
једна стабљика целера
2 шаргарепе
4 кашике уља
3 кашике обичног брашна
1 кашичица млевене слатке паприке
0,5 кашичице млевеног кима
1 кашика шећера или по укусу
1 кашичица соли
Како бисте припремили слатки купус на овај начин, прво уклоните спољашње или оштећене листове са купуса и поделите га на четвртине.
По потреби исперите, исеците и баците чврсту средину, па исеците листове на тракице. Ољуштите црни лук и оставите га целог.
Ставите тракице купуса у дубоку шерпу, додајте шољу воде, шаргарепу, парадајз сос и парадајз пире. Зачините сољу и млевеним кимом. Убаците цео лук са стабљиком целера и кувајте на средњој ватри док купус не омекша, око пола сата.
Када је купус готов, баците лук и стабљику целера. Проверите да ли треба да долијете мало воде, држећи јело да кључа на лаганој ватри.
Затим припремите запршку за згушњавање соса. У малом тигању загрејте око 4 кашике уља, додајте 3 равне кашике обичног брашна и пржите на средње лаганој ватри док не почне да румени.
Склоните са ватре, умешајте кашичицу слатке паприке у праху. Додајте око шољу хладне воде уз непрекидно мешање, а затим сипајте ову смесу у кључало јело са купусом.
Мешајте док се сос не згусне и грудвице брашна се не растворе. Засладите са мало шећера по укусу и крчкајте на тачки кључања неколико минута, пише Ствар укуса.