Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

KAJGANA BEZ MLEKA I ULJA? Isprobajte ovaj jednostavan savet i uživajte u savršenom doručku

29.05.2025. 21:45 21:50
Piše:
Izvor:
Najžena.rs
кај
Foto: freepik, ilustracija

Kajgana je mnogima omiljeni doručak, ali lako može da ispadne neukusna i žilava ako se ne pripremi kako treba.

Možda kajgana deluje kao jednostavna za pripremu, ali mnogi zanemaruju najvažniji sastojak koji je čini mekšom, vazdušastom i ukusnijom.

Zamenite ulje ovim sastojkom

Za pripremu kajgane potrebna je određena vrsta masnoće da bi se jaja povezala i dobila kremastu teksturu. Mnogi za to koriste ulje, ali kuvari kažu da to nije dobar izbor. Komadić putera umesto ulja je najbolji trik za ukusniju kajganu. Prženje jaja na puteru ne samo da poboljšava ukus, već pomaže i da se jaja manje lepe za tiganj.

Puter je najvažniji sastojak pri pripremi kajgane jer obezbeđuje potrebnu vlažnost, čineći je mekanom, penastom i znatno kremastijom. Iako druge masnoće poput ulja ili mleka mogu sprečiti isušivanje jaja, one razređuju ukus, pa kajgana neće biti toliko ukusna. Takođe, puter ima nižu tačku zagorevanja od ulja, što znači da jaja prži blaže i ravnomernije.

Kako napraviti najbolju kajganu?

Za početak razbijte jaja u činiju, posolite i pobiberite, pa ih umutite. U ovoj fazi nemojte dodavati nikakve druge sastojke, niti tečnost poput mleka. U tiganj dodajte puter, a kada se rastopi, ubacite smesu od jaja. Silikonskom lopaticom neprestano pomerajte jaja dok se prže — to će ih dodatno učiniti vazdušastim. Međutim, nemojte previše mešati. Umesto toga, lagano pomerajte i gurajte smesu po tiganju, bez razdvajanja. Jaja pržite dva minuta, zatim po želji dodajte sir ili neki drugi sastojak i nastavite da pržite još 30 sekundi do jednog minuta. Kajgana nikako ne bi smela da se prži duže od tri minuta.

Izvor:
Najžena.rs
Piše:
Pošaljite komentar