KAKO DA JAGODE BUDU SVEŽE I DVE NEDELJE NAKON KUPOVINE Ovo je pet efikasnih načina da se ovom ukusnom voću produži svežina
Sveže jagode brzo gube svežinu, ali postoje proverene metode koje mogu produžiti njihov rok trajanja i do dve nedelje.
Donosimo vam nekoliko praktičnih saveta kako da vam jagode ostanu duže ukusne i sočne.
1. Kupka u rastvoru sirćeta
Pomešajte 1 decilitar belog sirćeta sa 3 decilitra vode i potopite jagode 10–15 minuta. Sirće uklanja bakterije i spore plesni koje uzrokuju kvarenje. Nakon potapanja, jagode isperite čistom vodom, osušite i čuvajte u posudi obloženoj papirnim ubrusom u frižideru. Ova metoda može produžiti svežinu do dve nedelje.
2. Kupka u rastvoru sode bikarbone
Pomešajte 1 kašiku sode bikarbone sa 4 šolje vode i potopite jagode 15 minuta. Soda bikarbona pomaže u uklanjanju nečistoća. Nakon toga, jagode isperite, osušite i čuvajte na isti način kao i kod sirćetne kupke.
3. Pravilno skladištenje
Jagode čuvajte u jednom sloju u plitkoj posudi obloženoj papirnim ubrusom, sa poklopcem koji omogućava cirkulaciju vazduha. Ne perite ih pre skladištenja — perite ih neposredno pre konzumacije.
4. Brzo hlađenje nakon berbe
Odmah posle berbe, jagode treba brzo ohladiti. Svaki sat kašnjenja u hlađenju može smanjiti rok trajanja za jedan dan.
5. Zamrzavanje ili liofilizacija
Za dugoročno čuvanje, jagode možete zamrznuti ili liofilizovati (sušiti zamrzavanjem). Liofilizacija čuva oblik, boju i hranljive vrednosti jagoda i produžava trajanje na više meseci.
Pripremio: A.S.