КАКО ДА ЈАГОДЕ БУДУ СВЕЖЕ И ДВЕ НЕДЕЉЕ НАКОН КУПОВИНЕ Ово је пет ефикасних начина да се овом укусном воћу продужи свежина
Свеже јагоде брзо губе свежину, али постоје проверене методе које могу продужити њихов рок трајања и до две недеље.
Доносимо вам неколико практичних савета како да вам јагоде остану дуже укусне и сочне.
1. Купка у раствору сирћета
Помешајте 1 децилитар белог сирћета са 3 децилитра воде и потопите јагоде 10–15 минута. Сирће уклања бактерије и споре плесни које узрокују кварење. Након потапања, јагоде исперите чистом водом, осушите и чувајте у посуди обложеној папирним убрусом у фрижидеру. Ова метода може продужити свежину до две недеље.
2. Купка у раствору соде бикарбоне
Помешајте 1 кашику соде бикарбоне са 4 шоље воде и потопите јагоде 15 минута. Сода бикарбона помаже у уклањању нечистоћа. Након тога, јагоде исперите, осушите и чувајте на исти начин као и код сирћетне купке.
3. Правилно складиштење
Јагоде чувајте у једном слоју у плиткој посуди обложеној папирним убрусом, са поклопцем који омогућава циркулацију ваздуха. Не перите их пре складиштења — перите их непосредно пре конзумације.
4. Брзо хлађење након бербе
Одмах после бербе, јагоде треба брзо охладити. Сваки сат кашњења у хлађењу може смањити рок трајања за један дан.
5. Замрзавање или лиофилизација
За дугорочно чување, јагоде можете замрзнути или лиофилизовати (сушити замрзавањем). Лиофилизација чува облик, боју и хранљиве вредности јагода и продужава трајање на више месеци.
Припремио: А.С.