Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

MAKEDONCI BEZ OVOGA NE ULAZE U ZIMU Svilenkasta struktura i bogat miris čine malidžano draguljem iz špajza

29.09.2025. 17:48 17:55
Piše:
Izvor:
Ona
малиџано
Foto: Pexels

Makedonci znaju da nema prave zime bez ajvara, ali pored crvenog postoji i beli ajvar koji zovu malidžano. Njegov ukus je kremast, blag, a opet snažan, sa onom notom pečenih paprika i patlidžana koja vraća u detinjstvo.

Malidžano se uvek spremao u jesen, u dvorištima punim dima, uz priču, pesmu i obavezno kušanje na kriški vrućeg hleba.

Sastojci za originalni recept:

10 kg belih paprika babura

5 kg patlidžana

1 l suncokretovog ulja

200 g belog luka

so po ukusu

po želji malo sirćeta.

 

 

Kako se pravi

Paprike se peku dok potpuno ne omekšaju i dok im kožica ne potamni. Zatim se stavljaju u posudu ili kesu da se potpare, pa se lako gule i čiste od semena i peteljki. Patlidžani se peku na isti način i pripremaju zajedno sa paprikama.

Oljušteno povrće se melje ili sitno secka. Sve ide u veliki lonac, dodaje se so i sitno seckani beli luk, pa se smesa kuva polako, na tihoj vatri. Ulje se uliva postepeno, u tankom mlazu, sve dok masa ne postane gusta, sjajna i kremasta. To je trenutak kada malidžano dobija svoj prepoznatljiv ukus.

 

 

Kako se čuva

Dok je još vruć, malidžano se sipa u sterilisane tegle. Na vrh svake tegle stavlja se tanak sloj ulja da bi se sprečilo kvarenje. Tegle se zatvaraju, okreću naopako i ostavljaju pod ćebetom da se ohlade. Tako spremljen malidžano može da traje mesecima, a ukus mu postaje još intenzivniji kako vreme prolazi.

Najlepši je na kriški svežeg hleba, ali se savršeno slaže i sa sirom, suhomesnatim proizvodima ili pečenim mesom. Njegova svilenkasta struktura i bogat miris čine ga draguljem zimnice.

Malidžano nije samo namaz, to je deo tradicije i ritual koji okuplja porodicu i čuva duh starinskog kuvanja.

Izvor:
Ona
Piše:
Pošaljite komentar
GRČKI PAPUCAKI Punjeni patlidžan koji će vas osvojiti na prvi zalogaj "PAPUČA" PUNA UKUSA
грк

GRČKI PAPUCAKI Punjeni patlidžan koji će vas osvojiti na prvi zalogaj "PAPUČA" PUNA UKUSA

23.09.2025. 17:36 17:50
MUŠTERIJE GA PROSTO OBOŽAVAJU Beli patlidžan hit na pijačnoj tezgi u Zrenjaninu
beli patlidžan

MUŠTERIJE GA PROSTO OBOŽAVAJU Beli patlidžan hit na pijačnoj tezgi u Zrenjaninu

12.08.2025. 10:26 12:37
POSNI NAMAZ OD PEČURAKA I PATLIDŽANA  Jednostavno se sprema, a uz parče hleba čini doručak ili užinu savršenom

POSNI NAMAZ OD PEČURAKA I PATLIDŽANA  Jednostavno se sprema, a uz parče hleba čini doručak ili užinu savršenom

29.11.2023. 14:32 15:20