broken clouds
14°C
29.09.2025.
Нови Сад
eur
117.2085
usd
99.8964
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

МАКЕДОНЦИ БЕЗ ОВОГА НЕ УЛАЗЕ У ЗИМУ Свиленкаста структура и богат мирис чине малиџано драгуљем из шпајза

29.09.2025. 17:48 17:55
Пише:
Извор:
Она
малиџано
Фото: Pexels

Македонци знају да нема праве зиме без ајвара, али поред црвеног постоји и бели ајвар који зову малиџано. Његов укус је кремаст, благ, а опет снажан, са оном нотом печених паприка и патлиџана која враћа у детињство.

Малиџано се увек спремао у јесен, у двориштима пуним дима, уз причу, песму и обавезно кушање на кришки врућег хлеба.

Састојци за оригинални рецепт:

10 кг белих паприка бабура

5 кг патлиџана

1 л сунцокретовог уља

200 г белог лука

со по укусу

по жељи мало сирћета.

 

 

Како се прави

Паприке се пеку док потпуно не омекшају и док им кожица не потамни. Затим се стављају у посуду или кесу да се потпаре, па се лако гуле и чисте од семена и петељки. Патлиџани се пеку на исти начин и припремају заједно са паприкама.

Ољуштено поврће се меље или ситно сецка. Све иде у велики лонац, додаје се со и ситно сецкани бели лук, па се смеса кува полако, на тихој ватри. Уље се улива постепено, у танком млазу, све док маса не постане густа, сјајна и кремаста. То је тренутак када малиџано добија свој препознатљив укус.

 

 

Како се чува

Док је још врућ, малиџано се сипа у стерилисане тегле. На врх сваке тегле ставља се танак слој уља да би се спречило кварење. Тегле се затварају, окрећу наопако и остављају под ћебетом да се охладе. Тако спремљен малиџано може да траје месецима, а укус му постаје још интензивнији како време пролази.

Најлепши је на кришки свежег хлеба, али се савршено слаже и са сиром, сухомеснатим производима или печеним месом. Његова свиленкаста структура и богат мирис чине га драгуљем зимнице.

Малиџано није само намаз, то је део традиције и ритуал који окупља породицу и чува дух старинског кувања.

Извор:
Она
Пише:
Пошаљите коментар
ГРЧКИ ПАПУЦАКИ Пуњени патлиџан који ће вас освојити на први залогај "ПАПУЧА" ПУНА УКУСА
грк

ГРЧКИ ПАПУЦАКИ Пуњени патлиџан који ће вас освојити на први залогај "ПАПУЧА" ПУНА УКУСА

23.09.2025. 17:36 17:50
МУШТЕРИЈЕ ГА ПРОСТО ОБОЖАВАЈУ Бели патлиџан хит на пијачној тезги у Зрењанину
beli patlidžan

МУШТЕРИЈЕ ГА ПРОСТО ОБОЖАВАЈУ Бели патлиџан хит на пијачној тезги у Зрењанину

12.08.2025. 10:26 12:37
ПОСНИ НАМАЗ ОД ПЕЧУРАКА И ПАТЛИЏАНА  Једноставно се спрема, а уз парче хлеба чини доручак или ужину савршеном

ПОСНИ НАМАЗ ОД ПЕЧУРАКА И ПАТЛИЏАНА  Једноставно се спрема, а уз парче хлеба чини доручак или ужину савршеном

29.11.2023. 14:32 15:20