Milioni svakodnevno jedu ovo povrće ALI MALA GREŠKA U PRIPREMI I POSLEDICE MOGU BITI FATALNE
Možda ste je već probali, a da niste znali koliko može biti opasna.
Ova biljka, poreklom iz Južne Amerike, danas se gaji gotovo u svim tropskim krajevima, a najveći proizvođač je Nigerija. Za više od 500 miliona ljudi ona je svakodnevni izvor hrane – ali i stalna pretnja.
U njenom korenu, lišću i kori nalaze se materije koje oslobađaju cijanid. Slatke sorte sadrže oko 20 miligrama po kilogramu, dok gorke mogu imati i do 1000 miligrama. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, trovanje ovom biljkom odnese oko 200 života godišnje.
Rizik je naročito visok u kriznim vremenima, kada ljudi zbog gladi posežu za gorčim sortama i preskaču pravilnu pripremu. Da bi bila bezbedna za jelo, potrebno je namakati je u vodi najmanje 24 sata. U suprotnom, posledice mogu biti smrtonosne. Dugotrajna konzumacija nepravilno pripremljenih plodova dovodi i do teških neuroloških poremećaja.
Tragičan primer dogodio se u Venecueli 2017. godine, tokom velike krize, kada je više ljudi izgubilo život nakon što su konzumirali gorku, nepravilno pripremljenu sortu.
Ipak, i pored svih opasnosti, ova biljka ostaje temeljna namirnica u mnogim zemljama – simbol tanke linije između zdravog obroka i smrti.
Dnevnik/Dnevno.hr