Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

MOŽE NA TOST, PALAČINKE ILI KROFNE, ALI JE PRAVI ADUT KADA SE POSLUŽI UZ TVRDE SIREVE Skuvajte pekmez od čerija, fuziju ukusa kajsije i jagode

24.09.2025. 17:43 17:49
Piše:
Izvor:
Informer
џем
Foto: Pexels

Ono što malo ko zna jeste da se od paradajza može napraviti zimnica koja će vas iznenaditi i bojom i ukusom – pekmez kakav niste probali.

Ovaj neuobičajeni specijalitet, koji pomalo podseća na kombinaciju džema od kajsije i jagode, polako pronalazi svoje mesto na trpezama gurmana.

Zašto baš paradajz u slatkom obliku?

Paradajz ima prirodnu slatkoću i čvrstu strukturu koja se tokom kuvanja pretvara u baršunastu masu. Kada se spoji sa limunom i mirisnim začinima, nastaje desert koji se može poslužiti uz palačinke, krofne, ali i kao originalni dodatak uz sireve i mesne plate.

парадајз
Foto: Pexels

Potrebni sastojci (za oko šest tegli):

  • 3 kg zrelog čeriparadajza,
  • 1,2 kg šećera,
  • sok od 2 limuna,
  • 1 vanilin šećer ili štapić vanile,
  • 1 kašičica cimeta (po želji).

Priprema korak po korak

Paradajz oljuštiti, svaku glavicu zaseći nožem u obliku krstića, kratko potopiti u ključalu vodu pa odmah prebaciti u hladnu. Kora će lako skliznuti.

Sitno iseći ili samleti – oljušteni paradajz iseckajte na kockice ili ga propasirajte, zavisno da li želite gušći ili finiji pekmez.

Kuvanje – stavite paradajz u šerpu sa šećerom i sokom od limuna. Kuvajte na srednjoj vatri, povremeno mešajući, dok se smesa ne zgusne (1-1,5 sat).

Začini – pred kraj kuvanja dodajte vanilu i cimet. Oni će zaokružiti aromu i dati posebnu toplinu.

Pakovanje – vruć pekmez sipajte u sterilisane tegle, zatvorite i okrenite naopačke da se napravi vakuum.

Kako se koristi?

Pekmez od paradajza je savršen premaz za tost, palačinke ili krofne, ali je pravi adut kada se posluži uz tvrde sireve poput gaude, parmezana ili domaćeg kačkavalja. Gurmani ga rado koriste i kao „tajni sastojak” u marinadama za meso.

Ovaj recept je pravi dokaz da u kuhinji nema granica. Pekmez od paradajza nije samo zimnica, to je priča o kreativnosti, hrabrosti i spremnosti da probamo nešto novo. Možda baš on postane zvezda vaše zimnice ove godine.

Izvor:
Informer
Piše:
Pošaljite komentar
EVO CENOVNIKA VOĆA I POVRĆA ZA ZIMNICU: Prave se pekmezi, ajvari, kuva se sok od paradajza... PUN ŠPAJZ će vas koštati!

EVO CENOVNIKA VOĆA I POVRĆA ZA ZIMNICU: Prave se pekmezi, ajvari, kuva se sok od paradajza... PUN ŠPAJZ će vas koštati!

03.09.2025. 20:48 20:54
SMESTA SKLONITE ZIMNICU SA OVA ČETIRI MESTA Brže propada, pekmez NIKAKO ne držite u frižideru
zimnica

SMESTA SKLONITE ZIMNICU SA OVA ČETIRI MESTA Brže propada, pekmez NIKAKO ne držite u frižideru

29.08.2025. 10:38 10:45
(VIDEO) MEGAN MARKL POČELA DA PRAVI DŽEM! Bacila se na OMILJENI SRPSKI SPECIJALITET i BIZNIS- Pekmez dolazi u luksuznom pakovanju
Меган Маркл

(VIDEO) MEGAN MARKL POČELA DA PRAVI DŽEM! Bacila se na OMILJENI SRPSKI SPECIJALITET i BIZNIS- Pekmez dolazi u luksuznom pakovanju

19.02.2025. 12:58 13:21