Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

OVO JE NAJPOZNATIJA ITALIJANSKA TORTA Kasata siciliana i danas se služi grofovima NAPRAVITE JE PO ORIGINALNOM RECEPTU

22.07.2025. 19:22 20:21
Piše:
Izvor:
Srbija danas
торта
Foto: pexels/Ilustracija

Jedna od najspektakularnijih i najbogatijih torti koje je Italija ikada dala svetu, kasata siciliana nije samo poslastica, već remek-delo kulinarstva koje vekovima krasi trpeze Sicilijanaca.

Spoj rikote, kandiranog voća, biskvita i marcipana, čini ovu tortu simbolom raskoši, slave i tradicije koja nikada ne izlazi iz mode.

Ako postoji kolač koji spaja umetnost, istoriju i slatku dekadenciju – to je kasata siciliana

Ova raskošna poslastica sa juga Italije nije samo desert, već prava gastro-legenda. Bogato ukrašena, puna boja, aroma i kontrasta, kasata je torta koja jednako očarava i nepce i oči.

Istorijat 
 

Kasata vuče svoje korene još iz arapskog perioda Sicilije (9–11. vek), kada su na ostrvo stigli sastojci poput šećera, limuna, narandži, badema i cimeta. Arapi su doneli i reč "qas’ah" – naziv za činiju u kojoj se pravila ova torta. Kasnije, u srednjem veku, monasi su u samostanima unapredili recept dodajući rikotu i čokoladu.

Kasnije je u baroknom periodu torta postala izuzetno bogata i dekorativna, često korišćena na plemićkim gozbama. Danas, kasata siciliana se najčešće pravi za Uskrs, ali i za luksuzne prilike, svadbe i svečane trpeze.

Recept za originalnu kasatu sicilianu
 

Sastojci:
Za biksvit

6 jaja
150 g šećera
150 g brašna
1 kašičica vanilin šećera
Prstohvat soli
Za fil:

500 g sveže rikota sira
150 g šećera u prahu
100 g seckane čokolade (tamne ili mlečne)
100 g kandiranog voća (narandža, limun, višnja)
Za dekoraciju:

Marcipan (oko 300 g) – tradicionalno se boji zeleno
Šećerna glazura (100 g šećera u prahu par kapi vode limunov sok)
Kandirano voće za ukras (trešnje, kore agruma)
Priprema:
Napravite biskvit: Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu penasta. Dodajte prosejano brašno i so, pa pažljivo umešajte. Sipajte u pleh i pecite na 180°C oko 20 minuta. Ohladite i isecite na tanke slojeve.

Pripremite fil: Pomešajte rikotu sa šećerom u prahu, dodajte seckanu čokoladu i kandirano voće. Fil treba da bude gladak, ali ne previše tečan.

Oblikujte tortu: Uzmite polukuglast kalup (ili duboku činiju) i obložite ga providnom folijom. Obložite zidove marcipanom (klasično obojen u zeleno), pa stavite prvi sloj biskvita. Sipajte fil, pa pokrijte još jednim slojem biskvita. Ostavite nekoliko sati u frižideru da se stegne (najbolje preko noći).

Prevrnite tortu: Kada se stegla, prevrnite tortu na tanjir i prelijte šećernom glazurom. Ukrasite bogato kandiranim voćem – neka izgleda kao barokno umetničko delo!

Savet Bonus:
Za autentičan ukus dodajte liker limoncello ili Marsalu u fil.

Umesto klasičnog marcipana možete koristiti pistacchio pastu za modernu verziju.

Srbija danas

Izvor:
Srbija danas
Piše:
Pošaljite komentar
LAKO I JEDNOSTAVNO SE PRAVI Čokoladna torta za letnje dane sprema se u JEDNOJ POSUDI i osvaja ukusom ukućane
da

LAKO I JEDNOSTAVNO SE PRAVI Čokoladna torta za letnje dane sprema se u JEDNOJ POSUDI i osvaja ukusom ukućane

30.06.2025. 20:50 21:11
STARINSKI RECEPT ZA SAVRŠENU TORTU Ne peče se, izgleda kao iz poslastičarnice, a ukus je FANTASTIČAN
torta

STARINSKI RECEPT ZA SAVRŠENU TORTU Ne peče se, izgleda kao iz poslastičarnice, a ukus je FANTASTIČAN

15.05.2025. 17:09 17:16