clear sky
33°C
23.07.2025.
Нови Сад
eur
117.1811
usd
99.8476
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОВО ЈЕ НАЈПОЗНАТИЈА ИТАЛИЈАНСКА ТОРТА Касата сицилиана и данас се служи грофовима НАПРАВИТЕ ЈЕ ПО ОРИГИНАЛНОМ РЕЦЕПТУ

22.07.2025. 19:22 20:21
Пише:
Извор:
Србија данас
торта
Фото: pexels/Ilustracija

Једна од најспектакуларнијих и најбогатијих торти које је Италија икада дала свету, касата сицилиана није само посластица, већ ремек-дело кулинарства које вековима краси трпезе Сицилијанаца.

Спој рикоте, кандираног воћа, бисквита и марципана, чини ову торту симболом раскоши, славе и традиције која никада не излази из моде.

Ако постоји колач који спаја уметност, историју и слатку декаденцију – то је касата сицилиана

Ова раскошна посластица са југа Италије није само десерт, већ права гастро-легенда. Богато украшена, пуна боја, арома и контраста, касата је торта која једнако очарава и непце и очи.

Историјат 
 

Касата вуче своје корене још из арапског периода Сицилије (9–11. век), када су на острво стигли састојци попут шећера, лимуна, наранџи, бадема и цимета. Арапи су донели и реч "qas’ah" – назив за чинију у којој се правила ова торта. Касније, у средњем веку, монаси су у самостанима унапредили рецепт додајући рикоту и чоколаду.

Касније је у барокном периоду торта постала изузетно богата и декоративна, често коришћена на племићким гозбама. Данас, касата сицилиана се најчешће прави за Ускрс, али и за луксузне прилике, свадбе и свечане трпезе.

Рецепт за оригиналну касату сицилиану
 

Састојци:
За биксвит

6 јаја
150 г шећера
150 г брашна
1 кашичица ванилин шећера
Прстохват соли
За фил:

500 г свеже рикота сира
150 г шећера у праху
100 г сецкане чоколаде (тамне или млечне)
100 г кандираног воћа (наранџа, лимун, вишња)
За декорацију:

Марципан (око 300 г) – традиционално се боји зелено
Шећерна глазура (100 г шећера у праху пар капи воде лимунов сок)
Кандирано воће за украс (трешње, коре агрума)
Припрема:
Направите бисквит: Умутите јаја са шећером и ванилин шећером док не постану пенаста. Додајте просејано брашно и со, па пажљиво умешајте. Сипајте у плех и пеците на 180°Ц око 20 минута. Охладите и исеците на танке слојеве.

Припремите фил: Помешајте рикоту са шећером у праху, додајте сецкану чоколаду и кандирано воће. Фил треба да буде гладак, али не превише течан.

Обликујте торту: Узмите полукугласт калуп (или дубоку чинију) и обложите га провидном фолијом. Обложите зидове марципаном (класично обојен у зелено), па ставите први слој бисквита. Сипајте фил, па покријте још једним слојем бисквита. Оставите неколико сати у фрижидеру да се стегне (најбоље преко ноћи).

Преврните торту: Када се стегла, преврните торту на тањир и прелијте шећерном глазуром. Украсите богато кандираним воћем – нека изгледа као барокно уметничко дело!

Савет Бонус:
За аутентичан укус додајте liker limoncello или Марсалу у фил.

Уместо класичног марципана можете користити pistacchio пасту за модерну верзију.

Србија данас

Извор:
Србија данас
Пише:
Пошаљите коментар
ЛАКО И ЈЕДНОСТАВНО СЕ ПРАВИ Чоколадна торта за летње дане спрема се у ЈЕДНОЈ ПОСУДИ и осваја укусом укућане
da

ЛАКО И ЈЕДНОСТАВНО СЕ ПРАВИ Чоколадна торта за летње дане спрема се у ЈЕДНОЈ ПОСУДИ и осваја укусом укућане

30.06.2025. 20:50 21:11
СТАРИНСКИ РЕЦЕПТ ЗА САВРШЕНУ ТОРТУ Не пече се, изгледа као из посластичарнице, а укус је ФАНТАСТИЧАН
torta

СТАРИНСКИ РЕЦЕПТ ЗА САВРШЕНУ ТОРТУ Не пече се, изгледа као из посластичарнице, а укус је ФАНТАСТИЧАН

15.05.2025. 17:09 17:16