OVO JE NAJPOZNATIJA ITALIJANSKA TORTA Kasata siciliana i danas se služi grofovima NAPRAVITE JE PO ORIGINALNOM RECEPTU
Jedna od najspektakularnijih i najbogatijih torti koje je Italija ikada dala svetu, kasata siciliana nije samo poslastica, već remek-delo kulinarstva koje vekovima krasi trpeze Sicilijanaca.
Spoj rikote, kandiranog voća, biskvita i marcipana, čini ovu tortu simbolom raskoši, slave i tradicije koja nikada ne izlazi iz mode.
Ako postoji kolač koji spaja umetnost, istoriju i slatku dekadenciju – to je kasata siciliana
Ova raskošna poslastica sa juga Italije nije samo desert, već prava gastro-legenda. Bogato ukrašena, puna boja, aroma i kontrasta, kasata je torta koja jednako očarava i nepce i oči.
Istorijat
Kasata vuče svoje korene još iz arapskog perioda Sicilije (9–11. vek), kada su na ostrvo stigli sastojci poput šećera, limuna, narandži, badema i cimeta. Arapi su doneli i reč "qas’ah" – naziv za činiju u kojoj se pravila ova torta. Kasnije, u srednjem veku, monasi su u samostanima unapredili recept dodajući rikotu i čokoladu.
Kasnije je u baroknom periodu torta postala izuzetno bogata i dekorativna, često korišćena na plemićkim gozbama. Danas, kasata siciliana se najčešće pravi za Uskrs, ali i za luksuzne prilike, svadbe i svečane trpeze.
Recept za originalnu kasatu sicilianu
Sastojci:
Za biksvit
6 jaja
150 g šećera
150 g brašna
1 kašičica vanilin šećera
Prstohvat soli
Za fil:
500 g sveže rikota sira
150 g šećera u prahu
100 g seckane čokolade (tamne ili mlečne)
100 g kandiranog voća (narandža, limun, višnja)
Za dekoraciju:
Marcipan (oko 300 g) – tradicionalno se boji zeleno
Šećerna glazura (100 g šećera u prahu par kapi vode limunov sok)
Kandirano voće za ukras (trešnje, kore agruma)
Priprema:
Napravite biskvit: Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu penasta. Dodajte prosejano brašno i so, pa pažljivo umešajte. Sipajte u pleh i pecite na 180°C oko 20 minuta. Ohladite i isecite na tanke slojeve.
Pripremite fil: Pomešajte rikotu sa šećerom u prahu, dodajte seckanu čokoladu i kandirano voće. Fil treba da bude gladak, ali ne previše tečan.
Oblikujte tortu: Uzmite polukuglast kalup (ili duboku činiju) i obložite ga providnom folijom. Obložite zidove marcipanom (klasično obojen u zeleno), pa stavite prvi sloj biskvita. Sipajte fil, pa pokrijte još jednim slojem biskvita. Ostavite nekoliko sati u frižideru da se stegne (najbolje preko noći).
Prevrnite tortu: Kada se stegla, prevrnite tortu na tanjir i prelijte šećernom glazurom. Ukrasite bogato kandiranim voćem – neka izgleda kao barokno umetničko delo!
Savet Bonus:
Za autentičan ukus dodajte liker limoncello ili Marsalu u fil.
Umesto klasičnog marcipana možete koristiti pistacchio pastu za modernu verziju.