PITA „NA KAŠIKE“ JE NOVI HIT Bez razvlačenja, bez muke, prelaka i za početnike!
Ako želite nešto drugačiji obrok, isprobajte pitu "na kašike". Veoma je jednostavna za pripremu jer ne morate mesiti testo niti ga razvlačiti.
Ovaj zanimljiv recept pronađen je na YouTube kanalu „Aurora recepti“, a u videu možete detaljno pogledati kako se pravi pita „na kašike“.
Sastojci za testo:
300 ml mlakog mleka
1 kesica suvog kvasca ili pola kockice svežeg
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
2 jajeta
450–500 g brašna
Sastojci za fil:
300 g sira
100 ml mleka
200 g kisele pavlake
1 jaje
malo soli
Dodatno:
ulje
Priprema:
U veću činiju sipajte 300 ml mleka, dodajte kvasac i šećer i promešajte. Zatim dodajte malo brašna, dva jajeta i kašičicu soli. Umutite smesu sličnu onoj za uštipke, postepeno dodajući brašno. Pokrijte činiju i ostavite testo da naraste.
Dok testo odmara, pripremite fil: pomešajte svež sir, pavlaku, so, jedno jaje i mleko pa sve dobro izmešajte. Smesa treba da bude retka. Sipajte fil u pliću posudu radi lakšeg rukovanja.
U šolju sipajte malo ulja — kašiku ćete povremeno umakačati u ulje kako bi se testo lakše vadilo.
Kašikom vadite testo i spuštajte u posudu sa filom. Prelijte ga filom, pa tako pripremljene „lepinje“ slažite u okruglu tepsiju prečnika 30 cm, obloženu papirom za pečenje i premazanom uljem.
Ponavljajte postupak dok ne potrošite testo, a na kraju ostatak fila prelijte preko cele pite. Po želji, posipajte susamom.
Pitu pecite u unapred zagrejanoj rerni na 180°C, 35 do 40 minuta. Kada je izvadite, dok je još topla, možete je premazati s malo maslaca.
Klix.ba