ПИТА „НА КАШИКЕ“ ЈЕ НОВИ ХИТ Без развлачења, без муке, прелака и за почетнике!
Ако желите нешто другачији оброк, испробајте питу "на кашике". Веома је једноставна за припрему јер не морате месити тесто нити га развлачити.
Овај занимљив рецепт пронађен је на YouTube каналу „Аурора рецепти“, а у видеу можете детаљно погледати како се прави пита „на кашике“.
Састојци за тесто:
300 мл млаког млека
1 кесица сувог квасца или пола коцкице свежег
1 кашичица шећера
1 кашичица соли
2 јајета
450–500 г брашна
Састојци за фил:
300 г сира
100 мл млека
200 г киселе павлаке
1 јаје
мало соли
Додатно:
уље
Припрема:
У већу чинију сипајте 300 мл млека, додајте квасац и шећер и промешајте. Затим додајте мало брашна, два јајета и кашичицу соли. Умутите смесу сличну оној за уштипке, постепено додајући брашно. Покријте чинију и оставите тесто да нарасте.
Док тесто одмара, припремите фил: помешајте свеж сир, павлаку, со, једно јаје и млеко па све добро измешајте. Смеса треба да буде ретка. Сипајте фил у плићу посуду ради лакшег руковања.
У шољу сипајте мало уља — кашику ћете повремено умакачати у уље како би се тесто лакше вадило.
Кашиком вадите тесто и спуштајте у посуду са филом. Прелијте га филом, па тако припремљене „лепиње“ слажите у округлу тепсију пречника 30 цм, обложену папиром за печење и премазаном уљем.
Понављајте поступак док не потрошите тесто, а на крају остатак фила прелијте преко целе пите. По жељи, посипајте сусамом.
Питу пеците у унапред загрејаној рерни на 180°C, 35 до 40 минута. Када је извадите, док је још топла, можете је премазати с мало маслаца.
Klix.ba